KOMEDIJA ZABUNE

NE STIŠAVA SE VIBER AFERA Jedan od isključenih HDZ-ovaca za Jutarnji: 'Za mene ovaj proces ne postoji, možda je isključen netko s istim imenom'

 
Krasnodar Raguž

Pismo koje je predsjednica Časnog suda zagrebačkog HDZ-a Željka Žokalj prije dva dana uputila vodstvu stranke vezano za osam isključenih HDZ-ovaca zbog spornih objava u Viber grupi Zna se HDZ, pokazuje da ovaj slučaj još nije dovršen, unatoč željama vrha stranke da ga što hitnije zatvori. Žokalj je u pismu, među ostalim, navela kako se u ovom slučaju nisu poštovale procedure, da prozvani članovi nisu imali priliku iznijeti obranu, te da u “pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati na način na koji je to zamišljeno”.

Iz pisma, praktički, proizlazi da postupak još traje, iako je HDZ na svojim službenim stranicama 15. studenog, dan nakon što su održane telefonska sjednica zagrebačkog HDZ-a, te sjednica Časnog suda, objavio priopćenje s naslovom: “Bezuvjetno isključeni članovi koji su širili govor mržnje i iskazivali nelojalnost HDZ-u”.

Izvori iz HDZ-a kažu i kako se član Časnog suda Željko Stura izuzeo prilikom sjednice Časnog suda prošlog četvrtka jer je naveo kako je član Gradskog odbora, pa istovremeno ne može ni biti u Časnom sudu, što onda znači da je o isključenjima odlučivalo troje od pet članova Časnog suda.

U stranci se jučer nije mogao dobiti službeni komentar oko ovog slučaja, a neki HDZ-ovci ističu kako im nakon svega, a posebno pisma Žokalj, nije jasno je li osam članova isključeno ili postupak još traje, te hoće li možda biti ponovljen. U samom vrhu stranke o ovom slučaju šute, a neki izvori bliski vodstvu kažu kako je to završena priča jer i tri člana Časnog suda mogu donijeti odluku o isključenju.

- Kad je riječ o težim povredama i nanošenju štete stranci, može se provesti skraćeni postupak – kazao je sugovornik blizak vrhu. Na pitanje zašto članovi nisu pozvani da iznesu obranu, kazao je da to nije nužno, te da ni Darko Milinović nije pozvan da iznese obranu. Naš sugovornik ističe kako će osam članova dobiti pismeno obrazloženje o isključenju i kad ga dobiju da im od tada teče rok za žalbu Visokom časnom sudu. Kaže kako je predsjednica Suda bila za isključenje na sjednici, ali da se nakon dva dana predomislila, te da "ne zna što se tu dogodilo".

Krasnodar Raguž, jedan od isključenih HDZ-ovaca kaže kako nisu dobili nikakvu obavijest da su formalno isključeni.

- Za nas ovaj postupak ne postoji, o svemu smo saznali iz medija, i nismo sigurni uopće da li smo to mi, ili netko s istim imenom i prezimenom. Pismo Žokalj samo potvrđuje sve navode iz našeg otvorenog pisma, čak štoviše Žokalj nas citira u dijelu dopisa predsjedniku stranke. Slučaj je komedija zabune. Nikad nije bilo potrebe za ovim, a osjećam da ovako sporedna tema u trenutku kad učitelji već mjesec dana prosvjeduju, a radnici Đure Đakovića štrajkaju jer nisu dobili plaću, samo skreće pozornost s važnih tema za hrvatsko društvo.

Baš o tome smo pisali na grupama. Osobno sam dobio preko 300 poruka podrške iz svih ogranaka stranke diljem Hrvatske, a i ostali kolege, pa vjerujem da će nadolazeći unutarstranački izbori u fer i demokratskom okruženju pokazati snagu članstva i izvorne Tuđmanove ideje oko koje smo se skupili od 90-te na ovamo – kazao je Raguž.

Jedan dugogodišnji član HDZ-a kazao je da je neshvatljivo to što se dogodilo.

- To nema veze s nikakvim postupkom, nego se radi o samovolji pojedinaca i uzurpaciji nadležnosti Časnog suda – komentirao je, dodajući kako se tako nešto ranije nikad nije događalo. Prisjetio se jednog slučaja koji se vodio u vrijeme dok je na čelu HDZ-a bio Franjo Tuđman na kojeg se u stranci danas mnogi često vole pozivati.

- Sjećam se da je Tuđman tadašnjem predsjedniku Časnog suda Kazimiru Svibenu rekao kako “Glavaš mora hitno van”. Sviben mu je tada odgovorio: “Predsjedniče, mi nismo prijeki, nego časni sud”, te je postupak proveo po proceduri. Trajao je nekoliko mjeseci i koliko se sjećam, Glavaš je tada prošao samo s opomenom, a nitko od članova Časnog suda zbog toga nije imao problema – ispričao je naš sugovornik.

Jedan član HDZ-a dobro upućen u stranačke procedure pojašnjava kako oni protiv kojih se vode postupci najprije trebaju dobiti svojevrsnu “optužnicu”, ono što im se stavlja na teret i to pojedinačno.

- To znači da je trebalo donijeti osam odluka o pokretanju stegovnog postupka. Nakon toga sud zakazuje raspravu na koju dolaze i “optuženi” i predlagatelj postupka, te se njih osam saslušava zasebno. Nakon toga, sud sve razmatra i donosi odluku koja se potom pismeno šalje objema stranama – kazao je naš sugovornik. Podsjeća da ni Darko Milinović nije imao priliku za obranu.

Jedan zagrebački HDZ-ovac kazao je jučer kako očitovanje predsjednice Časnog suda ide u prilog svih onih članova koji su upozoravali na nepoštivanje procedure, te da je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić cijeli posao obavio traljavo.

- Procedura kakva je provedena nije primjerena organizacijama s visokim demokratskim standardima, nego se radilo o političkom sudu s unaprijed poznatim ishodom – komentirao je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:30