MARIJA SELAK RASPUDIĆ

‘Ne sudjelujemo u pregovorima s HDZ-om jer građani na referendumu trebaju odlučiti o referendumskim pravilima‘

Smatra da HDZ-ova inicijativa ima samo jednu intenciju, a to je da onemogući referendumsko izjašnjavanje u Hrvatskoj

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta, koji je jedini od većih zastupničkih klubova odbio sudjelovati u pregovorima s HDZ-om o promjeni Ustavu u vezi s referendumom, u četvrtak je poručila da bi se građani na referendumu trebali izjasniti o referendumskoj legislativi.

"Most ne sudjeluje u pregovorima jer, kada govorimo o izmjenama Ustava koje se tiču ograničavanja i nadopunjavanja referendumskog izjašnjavanja, građani na referendumu trebaju odlučivati o svom pravu izjašnjavanja putem referenduma, što je ujedno i preporuka Venecijanske komisije", izjavila je novinarima dok su trajali pregovori oporbe s HDZ-om o promjeni Ustava.

Ovakvim dogovorima "ispod stola" koji se tiču isključivo političara, istaknula je, guše se referendumske inicijative i uskraćuju prava građana da sami odluče na koji način žele urediti odlučivanje na referendumu koje se odnose na ustavne izmjene.

HDZ je krenuo s ovim prijedlogom u trenutku kada je vidio da neviđeno visok prag potrebnih potpisa da bi se uopće ostvarilo pravo na referendum ipak nije dovoljan da građani ne pristupe nekim referendumskim inicijativama, u ovom slučaju Mostovoj inicijativi, i da i dalje postoji mogućnost referenduma i da građani spriječe njihovo dokidanje demokratskih procesa, napomenula je.

Smatra da HDZ-ova inicijativa ima samo jednu intenciju, a to je da onemogući referendumsko izjašnjavanje u Hrvatskoj.

To se najviše vidi, pojasnila je Selak Raspudić, po tome da se težište odluke želi prebaciti prije prikupljanja potpisa na Ustavni sud, koji je donio nelogičnu i protupravnu odluku u slučaju inicijative o pandemijskom odlučivanju, a to je da je premda je ona u skladu s Ustavom nije u skladu s duhom Ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:04