LABIRINT POLITIKE

Ne treba preko reda cijepiti sve zastupnike u Saboru, nego samo one koji spadaju u rizične skupine

Zastupnike će cijepiti na temelju, pretpostavljamo, procjene da će to imati pozitivan propagandni učinak na većinu stanovništva
 Damjan Tadic/Cropix
Objavljeno: 11. siječanj 2021. 08:00

Kada idući tjedan Hrvatski sabor iznova počne raditi, cijepit će se svi zastupnici, doznali su i objavili novinari Jutarnjeg lista, a nitko iz vlasti nije demantirao tu informaciju sa sastanka premijera Andreja Plenkovića s članovima vladajuće koalicije, što bi trebalo značiti da je istinita.

Osim toga, premijer je prenio da je Europska unija naručila 200-300 milijuna dodatnih doza cjepiva, da u drugoj fazi, uz Pfizerovo, stižu cjepivo Moderne i ostala te da bismo u Hrvatskoj mogli dobiti veće količine cjepiva prije nego što smo očekivali, a najavljeno je i cijepljenje zaposlenika u javnim institucijama, školama, sudovima. "Prema nekim našim izračunima, a sukladno najavama o dolasku cjepiva, mogli bismo u iduća tri mjeseca procijepiti oko milijun ljudi", navodno je izjavio Plenković.

A među prvima će biti saborski zastupnici, na temelju - pretpostavljamo - procjene kako cijepljenje političara ima pozitivan propagandni učinak na većinu stanovništva. Kada vide da se njihovi zastupnici ne boje cjepiva, isto će napraviti i obični građani, i tako će do srpnja u Hrvatskoj biti postignut imunitet krda, odnosno, procijepljenost barem sedamdeset posto odrasle populacije.

Iskreno govoreći, ne vidimo drugi razlog zašto bi političari imali prednost u pravu na cijepljenje prije ostalih. To proizlazi i iz statističkih podataka na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora, gdje se vidi kako je samo 2 zastupnika i zastupnica koji su stariji od 70 godina, te još 18-ero iz dobne skupine od 61 do 70 godina. Preostalih 131 zastupnica i zastupnika, mlađi su od šezdeset, štoviše, njih osamdeset i devetero još nisu ni pedesetogodišnjaci. Razumije se da se ne navodi pate li neki od njih od kroničnih oboljenja, ali nema istraživanja koja bi sugerirala da su političari bolesniji od ostatka nacije. Barem tjelesno.

Ako je tako, onda je pogrešna ideja o kolektivnom cijepljenju saborskih zastupnika, preko reda. Do sada je u Hrvatskoj cijepljena većina starih u domovima umirovljenika, na cjepivo čekaju stariji od 80, koji će se cijepiti u domovima zdravlja, a za otprilike mjesec dana na red bi mogli doći i stariji od 65, kao i oboljeli od kroničnih bolesti. To je prilično fer organizirano jer su najčešće žrtve od Covida-19 stari i kronično bolesni. Naime, u ozbiljnim krizama, neovisno radi li se o pandemijama ili prirodnim katastrofama, strahovito je važno poštovanje procedure, od redoslijeda za cijepljenje do toga tko najprije ima pravo na obnovu doma. U takvim, izvanrednim situacijama, ne valja arbitrarno dodjeljivati prava, iako ima logike kada se javno cijepe predsjednici Republike i Vlade, ministri ili načelnik Glavnog stožera. I kao poruka kolebljivima da je vakcinacija dobra, i zato što spomenuti dužnosnici obavljaju važne državne poslove, i da se masovno razbole, možda bi sustav otežano funkcionirao. Napokon, ako će se cijepiti barem svaka treća čitateljica od svih koje su egzaltirano komentirale seksepil nabildanog ministra financija, skidanje gospodina Marića u kratke rukave imat će svrhu. Kao što treba pohvaliti mentalnu evoluciju predsjednika Zorana Milanovića koji koronu više ne uspoređuje s karijesom nego poziva na cijepljenje.

Ipak, jedno je preko reda cijepiti nekoliko dužnosnika, a sasvim drugo, stotinu, ili više, saborskih zastupnika i zastupnica. Treba biti sasvim jasan, to onda znači kako neće biti cijepljen isti broj starijih ili kronično bolesnih, odnosno oni će morati čekati da dođu na red, premda je njihov red već stigao. Ne bi li bilo bolje cijepiti zastupnike koji spadaju u rizične kupine, i na taj način poručiti da politika zagovara cijepljenje, ali i da političari nisu vrjedniji od drugih građana?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:31