BANOŽIĆ U KNINU

‘Ne vidim niti jedan razlog da se Hrvatsku vojsku i MORH stavi u kontekst loše organizacije‘

‘Donesena je odluka da neće biti organiziranog prijevoza i smještaja. Sam generalski zbor je rekao da će oni sami pozivati generale‘
Mario Banožić
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Na današnji dan prije 26 godina, u pet ujutro, počela je vojno-redarstvena operacija Oluja. U samo 84 sata u akciji u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 11 tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja. Već drugog dana akcije hrvatske snage oslobodile su Knin, pa se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Za hrvatsku samostalnost, neovisnost i slobodu u Oluji je život dalo 239 hrvatskih branitelja, 1430 ih je ranjeno, a dvoje je nestalih.

- Ove godine uistinu nisam vidio razloga za bilo što ružno komentirati po pitanju organizacije proslave 26. obljetnice Oluje. Prije svega temeljem Zakona o blagdanima Vlada je donijela odluku još 8. srpnja o osnivanju međuresornog povjerenstva - rekao je u Dnevniku HTV-a ministar obrane Mario Banožić.

- Pojavila se nekakva priča s generalima, ja sam tražio da vidim što se događalo na sastancima. Donesena je odluka da neće biti organiziranog prijevoza i smještaja. Sam generalski zbor je rekao da će oni sami pozivati generale, tako da uistinu ne vidim niti jedan razlog da bi se stavilo Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane u nekakav kontekst loše organizacije - izjavio je Banožić.

Današnji naraštaji Hrvatske vojske, ističe, imaju podsjetnik na slavna imena, koja su, nažalost, poginula u raznim operacijama koje su nas dovele do ove velebne pobjede Oluje, ali isto tako svakim danom prisjećajući se i odore, znakovlja, svojih postrojbi, tko su bili branitelji, što su značili za Hrvatsku i sastav vojske koju čine danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:26