MINISTAR TVRDI

‘Ne vidim razlog za prosvjed osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama, napravili smo epohalan iskorak‘

Osim što će se pravo na osobnog asistenta proširiti na veći broj osoba, Piletić kaže da se povisuju i satnice asistentima

Prosvjed osoba s invaliditetom i Marin Piletić (u krugu)

 Damjan Tadic, Goran Mehkek/CROPIX

Ministar socijalne politike Marin Piletić u četvrtak je primio predstavnike udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju te poručio da ne vidi razlog za današnji prosvjed udruga jer će novi zakon proširiti mogućnost korištenja prava na osobnog asistenta.

"Nakon dvije godine rada, ovo je jedan od epohalnih iskoraka. Danas oko 4 000 ljudi ima mogućnost korištenja osobnog asistenta, a ta se mogućnost sada podiže na razinu prava za više od 13 000 osoba", izjavio je Piletić nakon sastanka s predstavnicama udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju.

image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX

Osim što će se pravo na osobnog asistenta proširiti na veći broj osoba, Piletić kaže da se povisuju i satnice asistentima.

Napomenuo je da je nacrt Zakona o osobnoj asistenciji tek pušten u e-savjetovanje, a nakon toga kreće u saborsku raspravu kroz dva čitanja.

Naveo je i da je u radnoj skupini za izradu zakona sudjelovao čitav niz udruga.

image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX

Na sastanak s ministrom odazvala se predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Marica Mirić, Helena Melovnik Zrinjski iz GI "Pomozimo djeci s invaliditetom", te saborska zastupnica Ljubica Lukačić. One su podržale Vladine poteze i nisu sudjelovale u prosvjedu na Markovu trgu.

Na sastanak nisu došli predstavnici Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA - Zagreb, koja je organizirala današnji prosvjed na Markovu trgu okupivši stotinjak osobe s invaliditetom i članova obitelji djece s teškoćama u razvoju.

image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX

Ministar je ustvrdio da je na prosvjedu iznesen čitav niz zahtjeva koji se ne tiču Zakona o osobnoj asistenciji.

"Ponavljam, ovo je epohalan iskorak, mogućnost korištenja usluge osobnog asistenta postat će trajno pravo svih osoba kojima treba takva usluga", poručio je ministar.

Prosvjednici su tvrdili da roditelji koji imaju status roditelja-njegovatelja gube s novim zakonom pravo na osobnog asistenta, no ministar je objasnio da oni ni do sada zakonski nisu imali pravo na asistenta.

image

Suzana Rešetar

Damjan Tadic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX

"Ta usluga korelira s uslugom koju pruža roditelj-njegovatelj. Prve tri godine uslugu osobne asistencije financiramo kroz europski socijalni fond+, pa EK to smatra dvostrukim financiranjem", objasnio je ministar.

Dodao je i da roditelji, uz to što imaju status roditelja-njegovatelja, za djecu do 18. godine mogu koristiti i uslugu pomoćnika u nastavi.

image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Splitu

Jakov Prkic/CROPIX
image

Prosvjed osoba s invaliditetom u Zagrebu

Damjan Tadic/CROPIX

‘Još jednom nam je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala da smo nebitni i nevidljivi‘

Osobe s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju na prosvjedu u četvrtak su iznijeli probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i naveli nove koje, smatraju, donosi Zakon o osobnoj asistenciji, a resorno Ministarstvo i druge udruge rekli su da ne vide razlog za prosvjed.

Zvukom bubnjeva, zvižduka, transparentima te svjedočanstvima, prosvjednici, među kojima i djeca, s prosvjeda održanog na Markovom trgu poručili su Vladi da im je dosta.

Suzana Rešetar, predsjednica Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA - Zagreb, koja je jedan od organizatora prosvjeda koji je trajao gotovo sat i pol, rekla je kako je "država još jednom pokazala da se nema pravo zvati socijalnom državom. Još jednom nam je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem pokazala da smo nebitni i nevidljivi, nakon svih sastanaka i obećanja", ustvrdila je Rešetar na prosvjedu.

Dodala je kako im je dosta čekanja na dostojanstven život najranjivije skupine u društvu, te diskriminacije - u odgojno-obrazovnim ustanovama, na tržištu rada i na svakom koraku, a dosta im je i smještavanja u ustanove.

Rešetar je rekla da dobiveno povećanje osobne invalidnine nije dovoljno, dok iznos ovisi o stupnju invaliditeta, a troškovi terapija i pomagala su veliki i u porastu.

Za dugoočekivani Zakon o osobnoj asistenciji kazala je da vladajuće ‘može biti sram jer osobama s invaliditetom smanjuje prava i usluge‘.

Prosvjednici traže hitne ispravke Zakona i prije nego što uđe u saborsku proceduru, traže i hitno povećanje naknada na osnovi invaliditete te osiguravanje pomoći nezaposlenim roditeljima djece s teškoćama.

Traže i da uvaže njihove prijedloge prije nego što Zakon o rodiljnim potporama za dopust za njegu djeteta sa smetnjama u razvoju, stupi na snagu u siječnju.

Osim toga traže i hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi jer ga, kažu, nisu uskladili da bude postulat Zakona o inkluzivnom dodatku, ali i pravo da roditelji - njegovatelji po smrti djeteta imaju pravo na naknadu po principu 6+6.

Okupljeni na prosvjedu zatražili ostavke - cijele Vlade ...

Okupljeni na prosvjedu pozvali su na ostavke - cijele Vlade, savjetnika te čelnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) i Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI).

U svojim govorima i skandiranjima nisu birali riječi, a u jednom trenutku pojedini prosvjednici drmali su zaštitnu ogradu na trgu sv. Marka, koju su nadzirali policijski službenici.

Prosvjed je došlo podržati i nekoliko saborskih i gradskih zastupnika.

Sjena odbila sastanak u Vladi, a ministar sastanak na prosvjedu

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u 11 sati, prije prosvjeda, održalo je sastanak s ciljem da se još jednom pozovu predstavnici Udruge Sjena da bi o toj tematici zajedno razgovarali u širem krugu i drugih udruga, te objasnili da nema potrebe za prosvjedom.

No, Udruga Sjena odbila je taj sastanak te pozvala ministra Marina Piletića na sastanak "na ulici".

Ministar Piletić je nakon održanog sastanka i prosvjeda, komentirao novinarima u Banskim dvorima cijelu situaciju, još jednom poručivši da razumije prosvjednike, no kako je Zakon o osobnoj asistenciji epohalan iskorak i ne vidi razlog za prosvjed.

Upitan hoće li prijedloge prosvjednika uvažiti i mijenjati zakon, ponovno je podsjetio kako je on u javnom savjetovanju i svi su prijedlozi dobrodošli.

Naglasio je kako je na prosvjedu iznesen i niz zahtjeva koji se zapravo najmanje tiču tog zakona.

Prosvjednici su tvrdili da roditelji koji imaju status roditelja-njegovatelja gube s novim zakonom pravo na osobnog asistenta, ali ministar je objasnio da oni ni do sada zakonski nisu imali pravo na tu uslugu jer ona korelira s uslugom koju pruža roditelj-njegovatelj, a što EK smatra dvostrukim financiranjem.

No, istaknuo je, djeca do 18. godine mogu koristiti uslugu pomoćnika u nastavi.

Govoreći o Zakonu o inkluzivnom dodatku, koji će na snagu stupiti u siječnju 2024., rekao je kako sve ono što je smisao inkluzivnog dodatka su već postojeća prava - invalidnina, uvećani dječji doplatak, naknada za ugroženog kupca energenta, dok će Zakon ta prava povećati i proširiti.

Upitan hoće li promijeniti odredbu da se roditelji-njegovatelji po smrti djeteta odmah moraju prijaviti na burzu, pojasnio je kako to nije točno, te su predstavnicima Sjene već rekli da će to biti jedna od sljedećih tema kod izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o tržištu rada sljedeće godine.

"Oni koji se nažalost nalaze u takvoj situaciji, imaju mogućnost da se u roku od 30 dana prijave na HZZ i tamo ostvare naknadu 3+3 koju pruža. Proširit ćemo rok prijave i razmisliti kroz izmjene zakona što još možemo unaprijediti", rekao je ministar Piletić.

Na sastanak s ministrom odazvala se predsjednica SOIH-a Marica Mirić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić te Helena Melovnik Zrinjski iz GI "Pomozimo djeci s invaliditetom" koje su podržale Vladine poteze, dok je Melovnik Zrinjski dodatno upozorila kako su neka prava na prosvjedu interpretirana drugačije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:13