PLENKOVIĆ O DUBRAVI

‘Ne vjerujem da je tamo katastrofa. Zamolio sam Beroša da sve ispita i kaže mi gdje je ‘catch‘‘

‘To je najkvalitetnija bolnica koju u Zagrebu imamo. Ne postoji druga zdravstvena ustanova u kojoj možete imati tako nešto‘
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon aktualnog prijepodneva u Saboru, novinarima se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Logično da je glavna tema bila situacija s Covidom, a sve drugo mislim da je bilo prijateljski. Nije bilo nekih velikih tenzija. Imam dojam da se zastupnici još zagrijavaju, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na kritike oporbe te SDP-ovog Peđe Grbina.

- Gospodin Grbin, kao i drugi čelnici SDP-a, je jedan od sportaša prijavitelja Povjerenstvu za sukob interesa, on spada u skupinu koja se toliko potrudila da je radila podneske sudu da dovede u pitanje zakonitost i ustavnost Vlade i Stožera. Njegov prethodnik je na proljeće govorio da će biti 400.000 nezaposlenih. Njihova treća pista je bila najavljivanje ekonomskog kolapsa, rušenje proračuna... Mi koji kao nemamo strategiju smo uložili 8,1 mlrd kuna u očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru, omogućili smo tvrtkama da premoste tešku situaciju. Mi koji nemamo strategiju smo omogućili da svi u državnom i javnom sektoru prime plaće, da svi prime mirovine, da proračun funkcionira, da na međunarodnom financijskom tržištu postignemo vrijednost novca, zadržimo rejting, uđemo u Europski tečajni mehanizam 2. Mi koji nemamo strategiju i ne brinemo o obnovi Grada Zagreba osigurali smo 683 milijuna za obnovu Grada Zagreba od potresa. Brojevi od danas nam daju signale da su mjere takve da smo uspjeli imati rast od samo jedan posto. To je manji i sporiji rast nego što je bio. Efekt od tog rasta ćemo osjećati u danima pred nama. Međutim, hrvatski zdravstveni sustav nije ugrožen, ne znači da broj liječnika, sestara, bolnica i respiratora, 860 i nešto, svi su u funkciji, a tamo gdje bude falilo će se dostaviti. Nisu jedini pacijenti u RH pacijenti od covida-19. Imamo strategiju, ona polučuje rezultate, a oporba danas želi nametnuti temu policijskog sata s ciljem da nam kažu da smo ograničili prava i doveli do štete. S našim iskustvom ne upadamo u zamke i nećemo počiniti omaške kakve bi netko htio da napravimo, rekao je Plenković.

Kada je riječ o uvođenju restrikcija i mjera za borbu protiv koronavirusa, Plenković kaže da sada moramo biti mudriji, pažljiviji i precizniji u kalibriranju mjera koje poduzimamo.

- Zazivanje onih mjera koje će izazivati pesimizam, depresiju, to nije zadaća vlade. Zadaća Vlade ja da osigura plaće, zadrži radna mjesta. Živimo u godini bez presedana. Nitko od nas koji danas živimo nije ovako nešto doživio. Sve se mijenja iz korijena. Nismo ni svjesni konzekvenci 2020. na funkcioniranje bilo kojeg aspekta društvenog života. Radimo korist za zdravlje i za našu ekonomsku i financijsku stabilnost, poručio je Plenković.

Plenković je odgovorio i je li Vlada na vrijeme poduzela sve kako bi se Hrvatska pripremila za drugi val koronavirusa i jesen, a osvrnuo se i na stanje u KB Dubrava i današnji prosvjed tamošnjih djelatnika.

- Ako želimo iskonstruirati krizu u nekoj bolnici, onda je stvar dramatična: sve će propasti. Ako pogledamo realno, sjetit ćete se da smo na proljeće prema svim saznanjima koja imamo, znali da pandemije idu u ciklusima i ljeti je intenzitet slabiji i zato smo se mi otvorili. Ostvarili smo bolji prihod nego što bi bio da to nismo učinili. Za stabilnost smo odabrali trenutak za parlamentarne izbore, sada imamo institucije i Vladu i sva tijela, puno bolje nego da smo sada usred kampanje. Naši odabiri su bili ispravni, utemeljeni i pravovremeni. U konačnici, KB Dubrava je bolnica za covid pacijente ne zato što su uvjeti loši, bolnica stara il osoblje loše. To je najkvalitetnija bolnica koju u Zagrebu imamo. Ne postoji nijedna druga zdravstvena ustanova u kojoj u takvom omjeru možete imati tako nešto. Ja jednostavno ne vjerujem da su uvjeti nehumani i bolnica katastrofalna. Zamolio sam ministra Beroša da ispita i da mi kaže gdje je catch. Bolnica se sigurno ne raspada, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na Vladin znanstveni savjet za koronavirus i razilaženje u mišljenjima nekih članova tog Savjeta.

- Mi smo na proljeće odlučili angažirati stručnjake koji su među najistaknutijima, a Hrvati su. Svoju reputaciju i stručnost su stekli na globalnoj razini. Njihovi stavovi nisu stavovi Vlade, a odabir koji Vlada donosi nisu nužno njihovi stavovi. Cijenimo njihov doprinos, ne očekujemo da u javnim nastupima budu na liniji talking pointsa koji bi trebao imati član Vlade, već da znanjem i iskustvom javnosti na stručan način iz svog kuta pojasne problematiku borbe s Covidom-19. Ne možemo mi niti jamčiti da su njihovi stavovi identični stavovima Vlade, Stožera... Oni su dio stručne znanstvene rasprave koja je dobrodošla u hrvatskoj javnosti. Od ljudi koji su dobrovoljno odlučili pomoći ne očekujem da u medijima slijede talking pointse koje će im netko u Vladi napisati. Da oni svi misle o svemu isto, onda bismo uzeli jednoga. Nije bilo previše kontradiktornosti članova savjeta, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:13