SA 3 NA 2 SATA

Ne zaboravite večeras pomaknuti kazaljke: Od sutra počinje zimsko računanje vremena

Od sutra je razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat

Ilustracija

 Michael Bihlmayer/Imago Stock&people/Profimedia/Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia

Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, sa 3 na 2 sata, u nedjelju završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena, a time se mijenja razdoblje tarifa za obračun električne energije te je obvezna vožnja automobilom s upaljenim svjetlima i tijekom dana.

Povratkom na zimsko računanje vremena razdoblje više tarife za obračun električne energije je od 7 do 21 sat, dok se po nižoj tarifi obračunava od 21 sat do sedam sati ujutro.

Vozači, pak, moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetala pri vožnji automobila.

Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji već su duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

Europski parlament podržao je, naime, u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

No, sve je zapelo na Vijeću EU pa se nastavilo s pomicanjem kazaljki. Ono je u Hrvatskoj regulirano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 16:29