OKRŠAJ NA SJEDNICI

'NE ŽELIM DA MI SE DIJETE UDA ZA SRBINA! DI JE TU PROBLEM?' Svađa Pupovca i Tomašić

Karlovac, 060413.Kandidati HDZ-a za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu gradjanima grada Karlovca predstavili su izborni program HZD-a Hrvatski glas u Europi. Sudjelovala je i Ruza Tomasic.Na slici: Ruza Tomasic u setnji Karlovcem.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Potaknuti prošlotjednim verbalnim sukobom dvojice HRT-ovih novinara Dražena Miočića i Hrvoja Zovka, u kojem je prema Zovkovoj prijavi Etičkom povjerenstvu Miočić prebrojavao krvna zrnca pojedinih kolega Srba na HRT-u te članova obitelji nekih ministara, SDSS je zatražio zajedničku sjednicu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za medije na kojoj se raspravljalo o nacionalnoj ravnopravnosti i slobodi govora u javnim medijima, piše Slobodna Dalmacija.

No, umjesto pomirbenih riječi, na sjednici se čuo novi govor mržnje. Tako je na konstataciju Milorada Pupovca (SDSS) kojem je šokantno da se samo sedam posto mladih u anketi izjasnilo da bi za partnera htjelo osobu druge nacionalnosti, a samo 15 posto stranca za susjeda, reagirala Ruža Tomašić (HSP AS):

- U čemu je problem ako je sedam posto mladih reklo da se želi udati za Srbina? Ja ne želim da se moje dijete uda ni za Srbina, ni za Mađara, ni za Talijana, ni za Nijemca. Voljela bih da moje dijete i unučad govore hrvatskim jezikom – poručila je Tomašić.

Pupovac je zamjerio kako nitko na HRT-u ne reagira kad se na stadionima viče: 'Ubij, ubij Srbina'.

- Umjesto da se prekine prijenos, nema sankcija niti ograda. Štoviše kasnije se sve relativizira. Bez ikakvog problema u emisiji 'Dobro jutro' čestita se 10. travnja - požalio se Pupovac, a Tomašić našla opravdanje kako su povici 'Ubij Srbina' trajali 'jako kratko', puno kraće nego oni na rukometnoj utakmici u Beogradu kad se vrijeđalo Hrvate.

Pupovcu je spočitnula što je šutio kada su se primjerice u Borovu pjevale četničke pjesme, dodavši da ne može braniti samo jednu manjinu nego da mora braniti ljudska prava svih građana.

Ante Babić (HDZ) smatra kako se sukob između Miočića i Zovka napuhava, te zamjerio kako nacionalne manjine ne reagiraju kad se vrijeđa većinski narod.

- HRT je ustanova koja manipulira, a ne informira. Nema tamo nikakvog pluralizma, ravnatelj radi što hoće jer ima prevelike ovlasti. Imenuje kumove i koga hoće. Očito je da kriteriji za imenovanje urednika na HRT-u nisu bili programi, nego rodbinske veze glavnog ravnatelja. Stvara se dojam da je jedino ispravno što se radi na HRT-u ono što zastupa ravnatelj HRT-a sa svojom ideološkom i rodbinskom grupom - kazao je Babić, aludirajući na činjenicu da je Radman vjenčani kum nedavno imenovanom šefu Prvog programa HTV-a Željku Rogošiću.

Požalio se Babić da je od promjene vlasti smijenjeno je 50 urednika. Babićevu prozivku Goran Radman je okarakterizirao govorom mržnje.

- Nedavno mi je prišao jedan čovjek dok sam mirno šetao gradom i rekao mi da sam smeće. Što sam ja to napravio da me zove smećem? Je li tome razlog količina laži i neistina koje mediji o meni pišu zadnjih osam mjeseci ili je razlog u tome što politika to dopušta - zapitao je ljutito Radman kazavši članovima Odbora kako oni neće uređivati program HRT-a jer to ne smiju po zakonu baš kao ni on koji je glavni ravnatelj.

Priznao je da HRT ima problema koji su duboki.

- Ti problemi potiču iz vremena kada ja nisam bio ravnatelj, a možda čak iz vremena kada sam i ja poljubio pod i sedam mjeseci sjedio doma jer nekome nisam bio po volji - odgovorio je Radman Babiću.

Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim preuzeo je odgovornost za nedavna nova imenovanja u hijerarhijskoj uredničkoj piramidi HRT-a.

Tvrdi kako se izabralo kompetentno vodstvo na osnovu predstavljenih programa te upozorio da su medijski odjeci sukoba dvojice novinara stvorili pretežak teret za ostale novinare, te se boji da bi to sve skupa moglo dovesti do autocenzure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:23