premijer plenković

‘Ne znam što je prevarant danas govorio...‘ Komentirao i Jandrokovića u kupaćim gaćicama

Milanović je danas tijekom obilaska Zaboka oštro komentirao premijera Plenkovića
Andrej Plenkovic
 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije nakon Vlade. Prvo je govorio o temama sa sjednice, a zatim je odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću koji je ranije danas, među ostalim, Vladu optužio da krši Ustav.

- Uspjeli smo u ovoj krizi ostvariti temeljne ciljeve, očuvali radna mjesta, investirali u plaće radnika... Za razliku od svih drugih članova EU mi smo imali i dva potresa i to je vrlo specifična situacija. No nastavljamo svoj put, jedan je raditi na ispunjavanju obveza za članstvo u eurozoni i zadržati rejting. Vidjeli ste prema podacima ministra Beroša, već tijekom sutrašnjeg dana mogli bismo doći do milijun cijepljenih prvom dozom. Cjepiva ima dovoljno, sada je stvar organizacije i motivacije, pozivam sugrađane da se cijepe. U tijeku je isplata covid dodataka za umirovljenike, a i proces povrata poreza ide dobro...

- Kao što je rekao potpredsjednik Božinović, među državama smo koje su najbolje u pilot-testiranju sustava digitalnih zelenih potvrda, ispunili smo sve kriterije - kazao je Plenković, a onda je odgovorio na pitanje o kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda, prof. Zlati Đurđević i istupu Zorana Milanovića.

- Ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je bio jer smo imali puno posla - kazao je referirajući se na predsjednika Milanovića.

- Vlada ima puno pravo komentirati sve teme koje su u političkom prostoru RH i to radi na vrlo precizan način koji je bitan da se ljudi informiraju, rekao je Plenković odgovorivši na Milanovićevu izjavu da Vlada nije imala nikakvo pravo danas poslati priopćenje o programu Zlate Đurđević.

- Nisam gledao nastup Zlate Đurđević koja često nastupa na televiziji, vrlo je indikativno da se samo njoj daje prostor, ima i drugih kandidata. Prof. Đurđević je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri i tu je stvar jasna.

- Ima četvero kandidata, ima tu čitav niz zanimljivih detalja. Budući da je ona tema u javnom prostoru, o tome govorimo, jasno, s temeljnim podacima koji su provjerljivi. Pitanje izbora hrvatskih sudaca nije neko nebitno pitanje, dakle, podsjećam da je Milanović krenuo u tezu o tome da će od njega predložena kandidatkinja za čelno mjesto Vrhovnog suda biti ona koja će čistiti ribu od glave, a riba koja smrdi je pravosuđe. Onda smo u toj proceduri kršenja zakona čuli gospodina Grbina, koji je izronio odnegdje. Koji je neki dan rekao da ga baš briga za zakon. Imate, dakle, predsjednika koji krši zakon i profesoricu prava koja pristaje biti u protuzakonitoj proceduri - kazao je Plenković i dodao:

- Meni je kao predsjedniku Vlade vrlo važno da sve institucije u Republici Hrvatskoj funkcioniraju i da se njihovi čelnici biraju na vrijeme, rekao je Plenković.

- Bilo bi puno blagotvornije da hrpa licemjera i kukavica koji šute na verbalno nasilništvo koje Milanović provodi proteklih dana, da ne šute. Bilo je medijskih kuća kojima je bilo kazano da se ne smije pozivati toga i toga, pa ih niste pozivali, bilo je medijskih kuća koje su prozivane Jutelom, bilo je dnevnih listova proglašenih površnom lihvarskom mafijom.

- Sve ove uvrede i narativ nisu slučajne, nego namjerne i smišljene. Sve što govori o drugima, govori o sebi. Stoga je bitno da akteri ne šute. Napadi na medije, na političare, srozavaju razinu političke kulture. Da ne govorim o ušutkavanju profesora, sudaca..., rekao je Plenković koji se osvrnuo i na fotografiju u kupaćim gaćicama koju je ranije danas objavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Mislim da Gordan odgovara na te provokacije u svom stilu. Nisam imao vremena slušati tiradu - kazao je upitan je li objavljivanje fotografije s plaže Gordana Jandrokovića bio primjeren potez.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da se Vlada 'teli' oko nabave vojnih aviona.

- On koji tu glumi vrhovnog zapovjednika u miru, nije pristao dati svog predstavnika u povjerenstvo, rekao je da neće. Ako je odbio sudjelovati u povjerenstvu, htio se distancirati, onda što te briga, što se žuriš, odlučit ćemo kad hoćemo - komentirao je Milanovićevu izjavu o nabavi vojnih zrakoplova.

- Hrvatska je imala kvalitetno povjerenstvo i nije to teljelje i oteljivanje, nije Vlada neka krava. Nije premijer netko tko nije dva put pobijedio na izborima u 4,5 godine da bi bio ušutkan. Tu vodite računa da ćemo vrlo čvrsto odgovarati i bitno je da javnost shvati. Ja ovo radim u fušu, usput odgovaram na verbalno nasilništvo, rekao je.

- Da mi pristanemo na verbalno divljaštvo, to se neće dogoditi. Ne može se netko izdavati na izborima da je normalan, a poslije se ponašati da nije. Sve što se događa u proteklih nekoliko mjeseci dolazi od njega. I danas ste mogli čuti komentare koji su isključivo usredotočeni na disklamaciju. On je rekao da je valjda neki alkoholičar bio, a da su ostali pili sok... Što on zna tko je što pio dok je on ispijao pivo i viski? Kakva je to tema, koja je vrsta to diskursa, o čemu mi to govorimo? - upitao je.

- Program sutkinje Peto Kujundžić puno je relevantniji za rad sudaca, rekao je Plenković i dodao kako Milanović pravi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu, koji se odnosi na HDZ.

- Imputira da je pravosuđe devastirano devedesetih godina, pa ga je valjda devastirao HDZ, jer je prije devedesetih pravosuđe bilo fenomenalno, bilo je najbolje. Koliko je puta danas spomenuo Šeksa? Što time želi postići? Vrši pritisak na sud, optužuje Tuđmanov HDZ iz 90-ih, a sada radi pritisak na predmet koji postoji. Nije iznad, pristran je, bori se protiv vladajuće stranke. To nije prirodno i to se još nije događalo. I još govori nekom da krši Ustav, nakon što je jučer rekao 'ma što ćete čitati program'. On to ne radi u fušu, to mu je jedina zanimacija - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:05