MIRELA AHMETOVIĆ

‘Ne znam više na koji način opisati diktatorske sklonosti Plenkovića. Ajatolah Andrej Veliki?‘

Profesorici Zlati Đurđević nisu do koljena mnogi koji su danas i ovih dana govorili o njoj pa ni sam magistar Plenković, rekla je
Mirela Ahmetović
 Zeljko Puhovski/Cropix

Mirela Ahmetović, politička tajnica SDP-a, gostovala je u Newsroomu na N1 televiziji te je komentirala javne prepirke predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Sve ovo što se odvija u javnom prostoru, ako govorimo o stilu i načinu ophođenja dva glavna čovjeka u državi ne veseli nikoga od nas. Međutim ne bih se uopće osvrtala na stilske figure i svojevrsne prijetnje. Kada nekome kažete da zucne vi de facto prijetite. Znamo kada se upotrebljava taj izraz ‘zucnuti’. Treba se fokusirati na sadržaj tih dijaloga. Do danas nisam čula da je itko, tko je bio prozvan od strane predsjednika Milanovića, u javnom prostoru rekao da je ijedna teza koju je predsjednik iznio neistinita. Mislim da to govori samo za sebe. Možemo razgovarati o načinu na koji predsjednik Milanović to govori, odnosno mogu reći da se SDP ne usuglašava s takvim načinom retorike u javnom prostoru. Međutim o istini treba progovarati pa sviđala se nekome ta retorika ili ne”, rekla je na početku.

U nastavku se osvrnula i konkretno na Milorada Pupovca:

“Ja moram priznati da mi je jako čudno da kada se spomene predstavnik manjine, Milorad Pupovac, u kontekstu nekih nezakonitih radnji, konkretno nesrazmjera prihoda i imovine Milorada Pupovca, onda svi to doživljavamo kao napad na Pupovca zbog njegove nacionalnosti. Znači li to da ne smijemo propitkivati zakonitost postupanja ijednog građanina koji nije većinske nacionalne pripadnosti, znači li to da su pripadnici manjina na neki način abolirani od nezakonitih radnji koje su počinili?

Govorimo o konkretnom slučaju, Pupovac je i kažnjen od strane Povjerenstva za sukob interesa s 4000 kuna zbog nenavođenja imovine koju posjeduje u svojoj imovinskoj kartici. Ne bih se na Plenkovićevom mjestu igrala s takvim izjavama koje su apsolutna neistina jer upravo takvim izjavama Plenković zaziva neke crne duhove u našem društvu, podržava ih i podiže ih na noge, a koji zbog potpuno pogrešnih temelja prozivaju tog isto Pupovca ili bilo koga drugog koga on predstavlja”, rekla je.

Dodaje i kako je Zoran Milanović rekao štošta na račun mnogih “koji su na ovaj ili onaj način ugrozili napredak ove zemlje”.

“Konkretno, Pupovac je ugrozio napredak ove države podržavajući odluku HDZ-ove većine da se o prijedlogu predsjednika ne raspravlja, odnosno stavši na stranu Gordana Jandrokovića i povećavajući njegove ovlasti onoliko koliko ne bi trebale biti. Pupovac i svatko od nas koji obavljamo javnu dužnost moramo biti svjesni, mi odgovaramo građanima i u tom smislu ne postoji pitanje koje se ne smije uputiti bilo kome od nas bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Ako nismo spremni snositi odgovornost za svoje postupke nemamo što raditi u politici. U tom smislu mislim da bi bilo pretjerano da doživljavamo svaki put kad se pokuša propitati zakonitost postupanja Pupovca, mene ili bilo kojeg drugog saborskog zastupnika da naprosto stanemo pred mikrofon i sa suzom u oku se pozivamo na svoje nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje i insinuiramo da nas se napada upravo zbog toga”, objašnjava.

Ahmetović tvrdi i kako predsjednik nije prekršio Ustav te dodaje kako DORH treba reagirati na javno iznesene tvrdnje predsjednika Milanovića o nezakonitim radnjama.

“DORH sam po sebi mora reagirati na takvo javno iznošenje. Očekujem od DORH-a djelovanje. Podsjećam da je i zadatak i zakonska obveza nadležnih institucija postupati na sam spomen kaznenih djela u javnom prostoru”.

Osvrnula se i na profesoricu Zlatu Đurđević:

“Profesorica Zlata Đurđević je vezano uz svoju stručnost u pravnoj problematici zapravo takva osoba kojoj nisu do koljena mnogi koji su danas i ovih dana govorili o njoj pa ni sam magistar Plenković. A kamoli da je ona iz razloga svojih moralnih, ljudskih kvaliteta osoba koju bi Plenković trebao svrstavati u blato.

Sigurno je da je Đurđević osoba koja nije prekršila niti jedan zakon kako to pokušava insinuirati Andrej Plenković. Pozivam Andreja Plenkovića da, kao pravnik i stručnjak kakvim se smatra, citira odredbu zakona koji je Đurđević prekršila”, kaže Ahmetović.

“Kojim dokumentom je pristala biti kandidatkinjom i kojim dokumentom se obratila Saboru? Ona je izrekla da joj je čast što ju predlaže predsjednik Republike Hrvatske. Što je to diskvalifikacija? Pa Maja Grba Bujević, dok je obnašala funkciju u Stožeru, izjavila je da joj je čast što je u HDZ-u.

Plenkoviću smeta da mu tako stručna osoba sa stavom dođe na vrh organizacije koja se zove Vrhovni sud i tako utječe, odnosno ne utječe na presudu za kriminal HDZ-u. Još jednom ih pozivam da citiraju dokument ili riječi kojim je Đurđević prekršila zakone RH i neka prestane obmanjivati hrvatsku javnost”, rekla je.

“Ustav i zakon očito nisu usklađeni prijepori su između raznih stručnjaka i nemam se uopće potrebu svrstavati na jednu ili drugu stranu. Činjenica je da je Ustavni sud donio odluku da se izbor mora odraditi po zakonu. Zlata Đurđević i bilo koji građanin koji ispunjava uvjete imaju se pravo javiti. O tome će se očitovati predsjednik Milanović i o tome će raspravljati Sabor.

Opasno je da se temeljem manipulacija, neistina i laži Andreja Plenkovića jedna osoba, pravnica sa stavom diskvalificira temeljem ničega, temeljem toga što je predsjednik Milanović rekao da je ona njegov izbor. Problem je što je Đurđević osoba s dovoljnim integritetom na koju Plenković i HDZ ne mogu utjecati kod odluke o kriminalnoj organizaciji HDZ-u koja je već dva puta nepravomoćno osuđena”, govori.

Rekla je i kako dijaloga mora biti, ali ne ovakvog kakav gledamo posljednjih dana.

“Zauvijek će Plenkoviću ostati problematična osoba koju predlaže predsjednik Milanović. Očito prema Plenkoviću moramo mijenjati proces izbora i dati njemu u ruke da sve kontrolira. Ne vidim nijedan drugi razlog zašto je dijalog izostao. Do dijaloga mora doći. U suprotnom ljudi koji bi trebali ostaviti taj dijalog ne rade u interesima države. Pozivamo ih na uspostavu dijaloga, na poštivanje zakonske procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda”.

Naposljetku je reagirala i na posljednje obraćanje premijera Plenkovića javnosti:

"Ja više ne znam na koji način bih reagirala na ovakvo ponašanje Andreja Plenkovića koji osim što docira novinarima, propituje i njihovu neutralnost i objektivnost, vidjeli ste kako se ponaša prema novinarki koja se usudi postaviti pitanje Andreju Plenkoviću. A taj njegov stav da bi on izabrao koga predsjednik treba predložiti pa bi ga onda HDZ-ova većina izglasala u Saboru znači da bi Plenković htio biti i predlagatelj i onaj koji će odrediti kako će HDZ glasati.

On bi htio da predsjednik predloži osobu koju on želi. Dakle, Andrej Plenković želi predložiti osobu koju bi predsjednik države fingirano predložio pa bi ga HDZ izglasao. Pa to mi sliči, ne na diktatora, nego ne znam da li da ga zovemo ajatolah Andrej Veliki. Ja ne znam više na koji način takve diktatorske sklonosti Plenkovića nazvati i opisati”, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:53