ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ne znamo je li ovo što se dogodilo bilo slučajno ili namjerno. Javili su mi usred sastanka...‘

Premijer je kazao da je letjelica definitivno lansirana iz Ukrajine, no još se ne zna kome pripada

Tomo Medved, Andrej Plenković, Gordan Grlić Radman

 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Robertom Hranjem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te ministrom obrane Marijom Banožićem nalazi se na mjestu na koji je u četvrtak navečer pao dron.

Nakon obilaska kratera premijer je dao izjavu za novinare.

Kazao je da je letjelica definitivno lansirana iz Ukrajine, no nitko ne zna čija je.

- Možemo reći da smo u ovoj ozbiljnoj nesreći imali puno sreće. Ja sam već jučer upoznao europske lidere što se dogodilo i poslao pismo te naznačio da se ovako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu NATO članica. Moramo pojačati suradnju kako bi bili obavješteni o sličnim događajima. Ne znamo je li ovo bilo slučajno ili namjerno. Iskopat će se letjelica i vidjeti ima li kakvih vrijednih podataka - kazao je Plenković.

- Istodobno, ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje i ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati. Ovo je bila prijetnja na koju se mora reagirati. Radit ćemo na tome da se podigne spremnost i da se ovake letjelice neztraliziraju - nastavio je Plenković.

- Usred sastanka u Francuskoj sam saznao što se dogodilo, no sve se dogodilo brzo. Mađari moraju odgovoriti kako je moguće da letjelica bude 40 minuta u zraku, a nitko ne reagira. Ova je raketa mogla pasti i na mađarsku nuklearnu elektranu Paks. Očito je da nije bilo dobre reakcije. Ovo je test iz kojeg moramo nešto naučiti. NATO-ovo priopćenje je došlo na medijski upit i moramo voditi računa da se ovo više ne dogodi. Mi ne umanjujemo incident i mislim da će svijest što se dogodilo rasti - naglasio je Plenković.

- Poznato vam je da smo u našem mandatu kupili Rafale, što prijašnje vlade nisu radile. Investirat ćemo dodatno i u protuzračnu obranu, jer ova je situacija trajala sedam minuta pa je veliko pitanje bi li protuzračna obrana stigla reagirati. Vremenski period je bio kratak. Nije mi poznato je li jučer bilo još letjelica u mađarskom prostoru - kazao je premijer.

- Mislim da NATO može čuvati naš zračni prostor, nakon ovoga će budnost biti veća. I Orban je poput mene ispitivao što se dogodilo - otkrio je prisutnima Plenković.

- Mađari su trebali reagirati, ali ja nemam uvid u njihove službe. To mora pokazati istraga, to je njihova stvar, a ja ne želim spekulirati o tome. Ovo je propust koji se ubuduće mora ispraviti - smatra premijer.

- Bilo bi smiješno da ja sad kažem da je sve dobro, sigurno da nisam zadovoljan, ali ovo je iznimka. Kako se to dogodilo - utvrdit će se. Ovo je bio opasan scenarij koji se nije trebao dogoditi. Ne znam čija je letjelica, a sam proces izvlačenja letjelice će nam dati korisne informacije. Mora se saznati tko je lansirao letjelicu i čija je bila. Razgovarat ćemo sa svima. Ne znam koliko će trajati istraga, ali bit ćete obaviješteni o svemu. Ostavke u NATO-u ili Mađarskoj? Nismo mi za to nadležni. Pustimo struku da obavi svoj posao - zaključio je Plenković na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:42