PAD NAJJAČIH STRANAKA

Nebuloze iz HDZ-a i SDP-a: Plenković bi trebao zaustaviti javne istupe svoja dva bliska suradnika

Nikada do sada birači nisu ovako otvoreno okrenuli leđa dvjema političkim strankama, koje se još od 1990., smjenjuju na vlasti
 Mirko Ferlin/Cropix
Objavljeno: 17. svibanj 2021. 13:38

I HDZ i SDP veliki su gubitnici lokalnih izbora ove nedjelje u Hrvatskoj. Možda ne u istoj mjeri, ali – jesu.

Iako će se u HDZ-u pretvarati da je sve u redu, nedjelja 16. svibnja, ispao je jako loš dan za Andreja Plenkovića i njegovu stranku. Jer kada – a to se dogodilo HDZ-ovcima – izgubite u tri najveća grada, Zagrebu, Splitu i Rijeci, to je loše pa i gore od toga. A baš to doživio je Plenkovićev HDZ.

Dramatičan poraz u Zagrebu, gdje njihov kandidat Davor Filipović i skupštinska lista jedva prelaze deset posto, manje-više očekivano slabašan rezultat u Rijeci i iznenađujući zaostatak Vice Mihanovića za Ivicom Puljkom u Splitu, premda u najvećem dalmatinskom gradu, još postoje šanse za stranku koja vlada Hrvatskom. Određenu utjehu predstavlja to što će u budućnosti u Osijeku vladati HDZ, međutim, to se ionako očekivalo.

Ali ni u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske 16. svibnja nije dan kojeg će se sjećati s veseljem. Stranka pod vodstvom Peđe Grbina po običaju je u vodstvu u Rijeci, ali u Zagrebu i Splitu SDP je doživio pravi potop, i ovise o dobroj volji Možemo!, hoće li im ekipa Tomislava Tomaševića pružiti ruku spasa. No čak i u tom slučaju ostaje činjenica da stranka koja se trideset godina hvalila da predstavlja birače iz urbanih centara upravo u najvećim gradovima dobiva sramotno malo glasova. Uz jasnu tendenciju da ih u budućnosti bude još manje.

Jedino za što se u SDP-u mogu uhvatiti je da podsjete kako je najavljivan ovakav izborni fijasko. "Očekivano smo loši, ali to smo ionako najavili", može stajati natpis na ulazu u opustošenu stranačku centralu na Iblerovom trgu.

Ukratko, nikada do sada birači nisu ovako otvoreno okrenuli leđa dvjema političkim strankama, koje se još od 1990., smjenjuju na vlasti u Hrvatskoj. Točno, HDZ osvaja Osijek, kao što će još osvojiti još popriličan broj općina, gradova i županija. I SDP će čvaknuti poneki gradić i Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku županiju, taman toliko da mogu uvjeravati javnost da još drže glavu iznad vode, makar ni sami više u to ne vjeruju.

Lokalni izbori često nisu kopija parlamentarnih. Gradonačelnici su nerijetko jači od vlastitih partija, koje su ih iznjedrile, ali ovdje su bitni trendovi. A oni su takvi da pokazuju kako su HDZ i SDP u padu, koji traje već godinama. Plenković je na prošlim parlamentarnim izborima nakratko zaustavio ovaj trend, porazio i desnicu i ljevicu i formirao Vladu, ali to je bilo kratkotrajno, pokazuju zagrebački, splitski i riječki rezultati.

Danas su u Zagrebu, njegova stranka i kandidat na desetak posto. Pritom bi premijer dobro postupio kada bi zaustavio svoje bliske suradnike Željka Rainera i Tomu Medveda, koji djeluju tragikomično dok tvrde da su za loš ishod krivi novinari, ali i kako je poraz – pobjeda. Izgleda kako nikada nisu čuli Grunfovu izreku "ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti". Nije neka utjeha niti to što je SDP u još većem škripcu. Još na parlamentarnim izborima 2015. započeo je pad rejtinga dvije stožerne nacionalne stranke. Ali ove nedjelje glasno se moglo čuti kako su HDZ i SDP udarili o pod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:19