INTERVJU - ARSEN BAUK

'Neće biti koalicije SDP-a i HDZ-a. Ako sad nisu zadovoljni, nek odstupe s vlasti'

 Sandra Šimunović / CROPIX

Previranja unutar SDP-a i odnos s HDZ-om komentira jedan od vodećih SDP-ovaca, Arsen Bauk.

“Nema naprijed za Hrvatsku dok SDP i HDZ ne sjednu zajedno za stol i dogovore što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku.” Kaže to drugi čovjek HDZ-a, Milijan Brkić. Što mu odgovarate kao član Predsjedništva SDP-a i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a?

- Živio Narodni front! A sad malo ozbiljnije, ova se izjava može shvatiti na način “nema naprijed za Hrvatsku dok je vodi ova Vlada”. Ako je to mislio, s tim se dijelom mogu složiti.

Jesu li ovakve poruke koje povremeno dolaze iz SDP-a i HDZ-a priprema terena za eventualnu veliku koaliciju?

- Postoji parlamentarna većina u kojoj je HDZ stožerna stranka i druge koalicije u ovoj zemlji nema. Ako oni nisu zadovoljni tom koalicijom ili ako su svjesni da nisu u mogućnosti rješavati probleme ove zemlje, neka podnesu ostavku, pa će građani na izborima odabrati one u koje imaju povjerenje. Tako to funkcionira u demokracijama. Nakon izbora stranke će pregovarati o većini.

Jeste li se s HDZ-om usuglasili u vezi s izmjenom saborskog Poslovnika?

- Nismo još. Ostaju po nama dvije važne stvari, jedna je pronalaženje mehanizma da bitne točke koje predloži opozicija dođu na raspravu u razumnom roku i druga da se izlaganja klubova o aktualnim temama ostave u jutarnjem terminu.

Predsjednik vaše stranke opet pita gdje je novac i traži od premijera da se očituje o savjetnicima. Hoće li SDP nešto konkretnije poduzeti?

- Pod time konkretnije, valjda mislite na parlamentarne akcije. Na raspolaganju nam stoji nekoliko mogućnosti i sigurno ćemo neku od tih iskoristiti. Od iniciranja tematskih sjednica radnih tijela, interpelacije ili zahtjeva za opoziv nekog od članova Vlade.

Hoće li se SDP konsolidirati ili raskoliti?

- Hoće.

Siniša Hajdaš Dončić kaže da bi potezanje pitanja (ne)povjerenja Davoru Bernardiću na Konvenciji moglo dovesti do raskola stranke. Slažete li se s njim?

- Slažem se.

Podržavate li Davora Bernardića na čelu stranke ili mislite da bi trebao odstupiti?

- Prema mojem shvaćanju politike, ali i elementarne ljudske korektnosti, predsjednik Kluba zastupnika svoj zahtjev za odstupanjem predsjednika stranke ima pravo javno iznositi jedino tako da najprije sam podnese ostavku.

Ima li šanse za “ujedinjenje” SDP-a? Bernardiću je to bio dio predizbornog programa, ali nije uspio pomiriti sukobljene struje u stranci. Može li netko drugi?

- Ovo vaše pitanje podsjeća me na serijal “Ratovi zvijezda”. Najprije je bila “Nova nada”, onda “Imperija uzvraća udarac”, nakon toga “Povratak Jedija”, pa “Sila se budi” i na kraju “Posljednji Jedi”. Čak postoje dileme počinje li serijal od četvrte ili prve epizode. Pa tako i ovdje. Nekima je “Nova nada” bio Milanović, nekima Bernardić, ali kako god uzmemo, još smo tu, spremni za borbu za bolju Hrvatsku i za vrijednosti koje zastupamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:34