IZMJENE U PROGRAMU

Neće biti prikupljanja silne dokumentacije: Uvodi se digitalna prijava e-Obnova

Putem platforme e-Obnova pojednostavit će se procedura, a vlasnici objekata neće trebati prikupljati silnu dokumentaciju
 Damjan Tadić/Cropix

Podnositelji zahtjeva za obnovu nekretnina stradalih u potresu, prema izmjenama Prvog programa mjera vezanog uz izmjene Zakona o obnovi, neće morati prikupljati silnu dokumentaciju, jer će se prijave od sljedećeg tjedna, neslužbeno doznajemo, moći podnositi u digitalnom obliku putem platforme e-Obnova.

Naime, podnositelji zahtjeva neće morati skupljati dokaze o podacima, neslužbeno doznajemo, koji su javnopravnom tijelu dostupni u drugom javnopravnom tijelu ili sudu. U Ministarstvu Darka Horvata odlučili su u novom Programu mjera Vladi predložiti uvođenje platforme e-Obnova te koordinirati nadležna tijela vezana za, primjerice, potvrde prebivališta, izvode iz matice rođenih, vjenčanih i dr. te podatke ili isprave koje će službenici moći pribaviti po službenoj dužnosti.

Sve te izmjene u Programu mjera danas su se našle na Vladinoj sjednici, a osim što će se pojednostaviti procedura za predaju zahtjeva, također je predviđeno da se za gradnju novih nekretnina neće morati ishoditi građevinska dozvola, nego će se moći graditi na temelju građevinskog projekta te stručnog nadzora.

Stručna pomoć

Zanimljivo je da uz građevinske inženjere, zbog pojave vrtača, rasjednih pukotina i likvefakcije na području Petrinje i Siska važnu ulogu u novom Programu mjera dobivaju i stručnjaci iz područja temeljnog zahtjeva za građevinu, odnosno geolozi i geotehničari. Oni, naime, već na terenu, kao i "statičari", obavljaju posao snimanja i prikupljanja podataka o utjecaju vrtača, rasjednih pukotina, likvefakcije, a i analiziraju aktiviranja i povećanja rizika za aktiviranje klizišta na pojedinim lokacijama.

S obzirom da je 6. veljače na snagu stupio Zakon o izmjenama Zakona o obnovi, odnosno Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinske, Zagrebačke, Sisačke i Karlovačke županije, čime je Zakon o obnovi proširen na još dvije županije koje su najviše stradale u potresima 28. i 29. prosinca, bilo je potrebno tom zakonu prilagoditi i Program mjera, koji su izradili u Ministarstvu graditeljstva Darka Horvata.

Financiranje obnove

Već je poznato da je Zakonom predviđeno da će država na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurati financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici te će se obnovu svake sljedeće zgrade sufinancirati u omjeru 50 posto (RH, županije i Grad Zagreb) - a 50 posto sufinancirat će vlasnik nekretnine.

Također, zakonom je propisana i nadležnost Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji će provoditi odluke Ministarstva vezano za uklanjanje i gradnju zamjenskih kuća u području proglašenim katastrofom, a također se Fondu za obnovu proširuje dio nadležnosti na Sisačku županiju i Karlovačku.

Propisuje se predaja obrazaca putem sustava e-Obnova, a smanjuje se navođenje potrebne dokumentacije te se propisuje obveza javnopravnih tijela i sudova da po službenoj dužnosti dostave dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da podnositelji zahtjeva ne moraju dostavljati podatke koje ima država.

Zanimljivo je i da se spajaju takozvani obrasci br. 3. i 4. (uklanjanje višestambenih, stambeno poslovnih, poslovnih i obiteljskih kuća s uklanjanjem obiteljskih kuća), obrazac 2. dijeli se na a (konstrukcijsku obnovu potresom oštećene postojeće obiteljske kuće s jednom stambenom jedinicom), b (obiteljske kuće s dva ili tri posebna dijela), te c (višestambene, stambeno-poslovne ili poslovne zgrade).

Ne treba dostaviti one dokumente koje država ima u svojim registrima

- Uvodi se digitalna predaja obrazaca putem sustava e-Obnova koji će biti pušten u rad sljedeći tjedan
- Smanjuje se predaja potrebne dokumentacije te se propisuje obveza da podnositelji zahtjeva ne moraju podatke koje država ima dostavljati
- Ishođenje građevinske dozvole nije predviđeno jer se radi o organiziranoj obnovi u kontroliranim uvjetima te će biti potreban projekt i stručni nadzor
- Uz građevinske inženjere, zbog pojave vrtača, rasjednih pukotina i likvefakcije na području Petrinje i Siska važnu ulogu u novom Programu mjera dobivaju i stručnjaci iz područja temeljnog zahtjeva za građevinu, odnosno geolozi i geotehničari
- Utvrđuje se djelotvorniji i brži način uklanjanja uništenih zgrada čiji ostaci prijete sigurnosti
- Republika Hrvatska na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:44