VLADINI PLANOVI

Neće se mijenjati Zakon o udomiteljstvu: Ostaje na snazi, a odluku Ustavnog suda treba poštovati

‘Možemo reći da su naši članovi Ivo i Mladen jako sretni s novim članovima kućanstva i da prolaze sve što i ostale obitelji‘
Ivo Šegota i Mladen Kožić
 Goran Mehkek/Cropix

Vlada ne planira mijenjati Zakon o udomiteljstvu u kojem se kao potencijalni udomitelji ne spominju životni i neformalni životni partneri nakon što su Ivo Šegota i Mladen Kožić nakon trogodišnje sudske bitke nedavno uspjeli udomiti dvoje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kao prvi gay par u Hrvatskoj kojem je to uspjelo, doznajemo u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Vlada smatra da je postojeći Zakon o udomiteljstvu dobar iako je Ustavni sud odlučio da se životnim i neformalnim životnim partnerima mora omogućiti udomljavanje po jednakim uvjetima kao i drugim parovima. No, kvaka je u tome što Ustavni sud Vladi nije naložio da izmijeni Zakon, odnosno nije ukinuo sporne odredbe ocjenjujući prijedloge i zahtjeve za ocjenom ustavnosti, smatrajući da bi time nastala zakonska praznina, pa smo sada u situaciji da sudovi i centri za socijalnu skrb moraju omogućiti udomljavanje i gay parovima po istim uvjetima kao i drugima iako oni u Zakonu nisu izričito navedeni kao mogući udomitelji.

Stav Vlade

“Stajalište Vlade o ovoj temi sadržano je u Zakonu o udomiteljstvu koji je Hrvatski sabor usvojio u prosincu 2018. Zakonom je stvoren primjeren i kvalitetan okvir kojim će se poboljšati cijeli koncept udomiteljstva. Što se tiče konkretnog slučaja, uvažavajući presudu i stajalište Ustavnog suda, kao i raniju presudu Upravnog suda, proveo se ponovni postupak u predmetu dobivanja dozvole za obavljanje udomiteljstva te je na temelju ukupno utvrđenog činjeničnog stanja Centar za socijalnu skrb ocijenio da su ispunjeni uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dana je dozvola za obavljanje tradicionalnog udomiteljstva”, odgovorili su iz nadležnog Ministarstva na naš upit hoće li možda sada mijenjati Zakon, kako komentiraju konkretni slučaj, ima li još takvih zahtjeva i što s posvajanjem djece od gay parova.

U Ministarstvu dodaju da je osnaživanje obitelji, osiguravanje uvjeta za ostanak djeteta u vlastitoj obitelji i prevencija institucionalizacije prioritet Hrvatske, a kad to nije moguće, nužno je osigurati alternativne oblike skrbi koji su humaniji i usmjereni na dijete. “Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da dugotrajniji smještaj djeteta u ustanovi treba izbjegavati i, uvijek kada je to moguće, osigurati djeci život u zamjenskoj, srodničkoj ili udomiteljskoj obitelji. Udomiteljstvo je privremeni oblik skrbi do osiguranja uvjeta i povrata djeteta u biološku obitelj kad god je to moguće ili posvojenja kao trajnog oblika skrbi. U fokusu sustava socijalne skrbi prilikom procjene uvijek je prvenstveno najbolji interes djeteta”, odgovaraju u Ministarstvu.

Pravna bitka

Iz Udruge Dugine obitelji, čiji je član i prvi gay par u Hrvatskoj koji je udomio djecu, jučer su podsjetili na njihovu pravnu bitku koja traje tri godine, od 2017., kada su se prijavili u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu udomitelji. Njihov je zahtjev uredno zaprimljen, obavili su sve potrebne evaluacije i krenuli na edukacije o udomiteljstvu, no nedugo poslije toga zahtjev im je odbijen jer “ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji” - samo zato što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od dvojice životnih partnera odlučio postati samostalni udomitelj, pravna borba koja je trajala tri godine ne bi se uopće dogodila.

No, u prosincu 2019. Upravni sud presudio je u njihovu korist, a u veljači 2020. Ustavni sud je to potvrdio. U proljeće ove godine Ministarstvo je donijelo rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb te su Ivo i Mladen ponovno prošli kroz proces procjene - ovaj put s pozitivnim ishodom. Životni partneri Kožić i Šegot a donijeli su odluku da više neće izlaziti u medije i davati izjave. No, poručili su da su udomili dvoje djece te da ih u budućnosti žele udomiti još.

- Možemo samo reći da su naši članovi Ivo i Mladen jako sretni s novim član o v i m a kućan - stva i da prolaze sve što i ostale obitelji; čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šetaju psa, otišli su zajedno na more - rekao je jučer predsjednik udruge Daniel Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:32