PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Nećemo Brodosplit za jednu kunu, dajemo 3,7 milijuna

Za najveći nacionalni škver druga tri ponuđača htjela su platiti samo ono što je natječaj tražio, simboličnu jednu kunu
 Sandra Šimunović/CROPIX

RIJEKA - Možda će nekome zvučati smiješno, glupo pa čak i bizarno, no želimo za Brodosplit platiti konkretan novac, a ne traženu kunu kako nam sutra ne bi netko prigovorio da nam je država poklonila brodogradilište - objašnjava Darko Pappo, direktor samoborskog DIV-a iznenađujući detalj iz njihove ponude.

Najveća investicija

Za najveći nacionalni škver nude 3,7 milijuna kuna, a ostala tri ponuđača spremna su platiti samo ono što je natječajem i zatraženo, dakle simobličnu jednu kunu. Pappo dodaje kako su takvom ponudom htjeli pokazati da su ozbiljni investitori i da taj novac mogu platiti.

- Mi smo u razvoju kompanije do sada imali dvije uspješne akvizicije, jedne hrvatske tvrtke u stečaju i dijela mašinske industrije iz Niša koju smo kupili u privatizaciji također za konkretan novac, ali nismo izbjegli komentare da smo tvornicu dobili, a ne kupili. Brodosplit je definitivno naša najveća poslovna investicija i ne želimo da nas sutra prate glasine takvog tipa - kaže Pappo.

Što se tiče njihove ponude, detalje još ne želi iznositi, ali kaže da ni oni, a to su jasno rekli i ostali ponuđači, ne žele preuzeti nagomilane dugove splitskog škvera. Kaže kada bi netko imao taj novac, a radi se o najmanje četiri milijarde kuna, onda bi vjerojatno sagradio novo brodogradilište.

3. maj bio drugi izbor

Odluka da daju ponudu za Brodosplit pala je praktički u posljednji trenutak. Dvoumili su se, priznaje naš sugovornik, između 3. maja i Splita i vjeruju da su dobro procijenili.

- Za 3. maj stigla je ponuda austrijskog A-Teca, a mi u konkurenciji s tom ili bilo kojom drugom inozemnom tvrtkom vjerojatno ne bi bili prihvaćeni - kaže Pappo.

Tvornica vijaka DIV prije samo deset godina bila je mala tvrtka sa samo dvadesetak zaposlenih, danas su grupacija sa 800 radnika i godišnjim prometom od 60 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:31