GLASOVANJE PO STAROM

Nećemo glasovati u 5 regija jer je malo vremena za novi zakon

HSS-ovci kažu da nisu razočarani što su svi protiv njihova prijedloga o podjeli na pet regija
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Od promjena izbornog zakona po svemu sudeći neće biti ništa. HSS-ov prijedlog da se promijene izborna pravila te da se umjesto u 10 izbornih jedinica glasa u pet regij a, čime bi se smanjio i broj zastupnika, nije prihvatljiv ni HDZ-u ni SDP-u.

Premda šefovi HDZ-a i HSS-a Jadranka Kosor i Josip Friščić nisu razgovarali o prijedlogu seljaka, u vladajućoj stranci imaju jasan stav.

Problem oko dijaspore

- HDZ je protiv mijenjanja izbornog zakona. To ne bi bilo dobro jer je do izbora tek godinu i pol - rekao nam je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika Andrija Hebrang. Šef SDP-a Zoran Milanović također je prije nekoliko dana naglasio kako bi bilo loše mijenjati zakon.

- Aktualni izborni zakon koji imamo nije savršen, ali je održiv. Kada bismo ga mijenjali godinu i pol prije izbora, to bi bila loša poruka i zato želim da se premijerka Kosor o tome javno očituje - naglasio je Milanović. Osim toga, Milanović je nekoliko puta upozorio da bi smanjenje broja zastupnika značilo i manji broj zastupnika dijaspore umjesto dogovorena tri.

- Dogovor o tri fiksna zastupnika iz dijaspore utemeljen je na premisi od 150 zastupnika u Saboru. To se podrazumijevalo, vjerujemo da tako i ostaje - rekao je Milanović.

U HSS-u nisu razočarani što neće proći njihova iincijativa te tvrde kako neće inzistirati na izmjenama ako se svi ostali tome protive.

- To je bio samo naš prijedlog, ali ako se ostale stranke ne slažu, onda se ništa neće mijenjati - rekao je glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.

Prijevremeni izbori?

Ni u HNS-u ne vjeruju da će vladajući mijenjati izborno zakonodavstvo jer smatraju da za to nema razloga, ali upozoravaju i kako bi to bilo riskantno.

- Izborno zakonodavstvo može se promijeniti najkasnije godinu dana prije izbora, a tko nam garantira da izbori neće biti ranije - upozorava Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:28