MILANOVIĆ U PULI

‘Nećeš mi ograničavati dužinu moga jezika nekim kodeksom kao u NDH! Inače dosta psujem, ali... ‘

Hrvati u BiH su politički ranjenici. Zaštitimo svoj narod u BiH da bi ostao tamo, rekao je predsjednik države

Zoran Milanović u Puli

 Dusko Marusic/CROPIX

Predsjednik države Zoran Milanović prilikom posjeta pulskom brodogradilištu Tehnomont ponovno je komentirao situaciju u susjednoj Bosni i Hercegovini. Na pitanje čudi li ga što još uvijek nema odgovora premijera oko Vijeća nacionalne sigurnosti, rekao je da ga Andrej Plenković ima vremena ogovarati, ali ne i odgovoriti mu.

- On je jučer bio u Varšavi gdje me ogovarao i pljuvao te proglašavao luđakom. Za razliku od njemačkog kancelara koji je uzeo u zaštitu svog predsjednika kojega su Ukrajinci proglasili ruskim agentom i odbili da dođe u Kijev. Onda su pozvali njemačkog kancelara koji je rekao da prije isprike predsjedniku ne dolazi. Tako se ponaša Njemačka, a Plenkovićev HDZ kao obična balkanska banda izdajnika. Nije se javio i ne znam hoće li se javiti, a ja ću nastaviti s ovime pa makar i ne uspio - izjavio je u petak Milanović u Puli, drugoga dana svoga posjeta Istri. Rekao je da je pokrenuo sve ovo kako bi natjerao međunarodne faktore koje "Plenković sad dovodi u Sarajevo da riješe aranžman oko ukopa" da reagiraju.

- Mrtvo je. Gotovo je. Gospođa von der Leyen nema što dolaziti. Plenković nema veze u Bruxellesu, nemam ih niti ja. Ja ću se žestoko svim institucionalnim sredstvima boriti da taj problem bude pred nosom i da ga se riješiti na bilo koji način pa i blokadom ulaska tih zemlja ako se uopće za to odluče. I u tome očekujem podršku Plenkovića i da se o tome očituje. A on ima vremena ogovarati me, ali nema vremena reći je li za ili protiv. I zato sam sazvao ovaj sastanak - kaže predsjednik. Dodao je kako su Hrvati u BiH politički ranjenici.

- Zaštitimo svoj narod u BiH da bi ostao tamo. I govore da to nema veze s Finskom i Švedskom. Ima veze. Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH. Ona sigurnosno može izmaknuti kontroli, ne totalnom ratu, nego kontroli. Nije li to opravdani sigurnosni interes? To prijeti više nego što Rusija prijeti Finskoj. Trebam li se za to boriti sam? Ne vidim gdje su sad zastupnici HDZ-a u BiH. Ako neki Bakir Izetbegović kaže da mu se fućka što dolazi predsjednica Europske komisije, tko se može tako ponašati. Netko tko je toliko ohol jer mu netko drži leđa i osjeća se zaštićenim - izjavio je Milanović.

image

Zoran Milanović u Puli

Dusko Marusic/CROPIX

Na pitanje novinara smatra li da mu nekad pobjegne psovka i pretjera li nekad u svojim javnim istupima, pitao je - "koja psovka".

- Kad sam rekao da je netko smeće? Grubost je grubost. Ako je netko izdajnik, je. Bijednik je netko koga sažalijevaš. Nisam nikome rekao da je idiot. To je granično. Ali psovka nikad. Inače dosta psujem. Ali pazim što govorim javno. Nećeš mi ograničavati dužinu moga jezika nekim kodeksom kao u NDH. Tad je bilo zabranjeno pljuvati i psovati, ali ubijati je bilo dopušteno - rekao je u svom obraćanju medijima.

Što se tiče Tehnomonta, pohvalio je ovo malo pulsko brodogradilište o kojemu je riječi hvale čuo i na jednom svom službenom putu na Novom Zelandu.

- Na Novom Zelandu su mi nekoliko puta spomenuli ovo brodogradilište i drago mi je da jedno malo privatno brodogradilište koje ima promet 30 milijuna eura i koje zapošljava više od 20 ljudi u svim tim turbulencijama radi i zarađuje bez pravih državnih potpora. Oni ne mogu napraviti veliki brod jer ih u tome nitko financijski neće pratiti. Stalno ulažu i ulažu. Zgrada je skromna, oprema je radnička, ali srce i pamet su veliki - rekao je u petak predsjednik države. Osvrnuo se i na državni natječaj na koji se Tehnomont s Uljanikom javio 2014. za gradnju patrolnih brodova.

- Oni nisu dobili taj natječaj jer nisu htjeli raditi za tu cijenu koja je bila niska. Moraš voditi računa o troškovima. Brodosplit je ušao u taj posao koji mora dovršiti. Mi smo naručili 5 bodova, a u 7 godina je isporučen samo jedan. Tako da je ovo poražavajuće. To je posao ove Vlade i ministara - izjavio je. Na pitanje zašto nije posjetio Uljanik, kaže da je tamo bio već više puta i da se uljanikovci samo mogu nadati da ih nesposobna Vlada spasi kao što su mogli spasiti riječki 3. Maj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 13:26