PEĐA GRBIN UŽIVO!

‘Neću govoriti da je Milanović naš kandidat za premijera. Sve dok ne pobijedimo na izborima‘

Ustavni sud zaključio je da Milanović, dok god je predsjednik, ne smije sudjelovati u izbornim aktivnostima
 Marko Todorov/Cropix

Ustavni sud zaključio je da predsjednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je ranije danas predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Nakon odluke Ustavnog suda, javnosti se obratio predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

image
Marko Todorov/Cropix

- Rijeke pravde dolaze, rekao je Grbin na početku presice i dodao kako SDP ima plan.

- Najvažnije što vam mogu reći: Rijeke pravde dolaze, ljudi, kakve nam darove donose. Neki su se tako uspaničili da su upotrijebili sve kumske i kojekakve veze. Rezultati će biti kao da netko puca pištoljem na vodu. Pokušali su iskoristiti da ih odluka Ustavnog suda spasi od potopa, ali neće. Građani vide što se događa. Pitali ste nas imamo li plan B. Imamo i plan C, imamo sve planove. Ali odluku Ustavnog suda moramo poštovati, to znači da ja od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera RH, ne smijem govoriti da će biti sljedeći premijer. Bar do objave izbornih rezultata. A tada ćemo to uskliknuti. Jer građani žele promjenu i bolju Hrvatsku. A na tom putu stoji jedna pravomoćno osuđena kriminalna organizacija, koji su danas izmislili ono što u Ustavu ne postoji, koji su nam zaprijetili i zapriječili nas da radimo što svaki slobodan čovjek smije, a to je govoriti.

image
Marko Todorov/Cropix

- Ljudi ove zemlje nisu ovce. Znaju s čim se bore i protiv čega jurišamo: protiv bande, bagre, njihovih slugu i poslušnika i pobijedit ćemo ih. Nakon 17.4. Hrvatska neće biti ista. Ona će biti mnogo bolja, uspješna, prosperitetna, pobjednička. A SDP i naši partneri osigurat će da se to dogodi. U ovim danima pred nama neke stvari nećemo smjeti spominjati, bit će imena koja ne smijemo govoriti, ali to nas neće spriječiti. Rijeke pravde dolaze, ponovio je Grbin.

- Naše partnere ćemo sve pobrojati kada sklopimo koalicijski sporazum, a to će biti u danima pred nama.

Na pitanje novinara tko će biti kandidat SDP-a za premijera, rekao je novinarima da ga "ne tjeraju da kaže da će Zoran Milanović biti njihov kandidat".

- Zabranjeno mi je reći da će to biti Zoran Milanović i ja to zbog toga ne smijem reći. Nemojte me tjerati da kršim odluku Ustavnog suda: ne zakon, ne Ustav, već odluku Ustavnog suda. I vi morate paziti. Kreativno se tumače propisi, i vama se može nekakva kazna dogoditi. Budite oprezni. I jedni i drugi sada moramo jako paziti, poručio je Grbin novinarima.

Na pitanje o mogućnosti poništenja izbornih rezultata:

- Ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da zvijeri pokažu tragove, a zvijeri su lako raspoznatljive svakome tko želi gledati. Građani Hrvatske nisu ovce, nisu glupi, jako su pametni i dobro vide što se događa. Danas ih bijedni diktator AP i njegovi sluge vrijeđaju.

image
Marko Todorov/Cropix

- Kad završi izborna šutnja i kad budu objavljeni prvi rezultati, pravda i istina će pobijediti i rijeke te pravde dolaze... Izborni legitimitet proizlazi iz volje birača, a ona će biti potpuno jasna. Zabranili su mi da govorim, ne samo meni, već svim članicama i članovima SDP-a, ali građanima Hrvatske ne mogu zabraniti niti da misle, niti da zaokruže.

- S obzirom na to kako je Šeparović napisao odluku, očito je u Hrvatskoj nekima dozvoljeno sve, a drugima nije dozvoljeno ništa. Da, postoje dvije Hrvatske: jedna HDZ-ovska koja može što hoće, a druga zemlja normalnih, vrijednih, radnih i poštenih ljudi. Pozivam sve da nam se pridruže u subotu i pokažu da im je dosta krađe, lopovluka, HDZ-a...

Hoće li SDP ipak zatražiti ocjenu smije li Plenković spajati stranačke skupove s posjetima školama, bolnicama koje nisu u Zagrebu?, pitali su ga novinari.

- Zakon je rekao da ne smije. Mi smo sami tražili da se Ustavni sud izjasni. Neka i HDZ zatraži to.

Odgovorio je i na pitanje može li izricanje slogana ‘Rijeke pravde dolaze‘ biti kršenje odluke Ustavnog suda i strahuje li od kazne.

- Jako volim Juru Stublića i Film, ima puno lijepih ljubavnih pjesama. Ima jedna krasna ljubavna pjesma koja je ta: Rijeke pravde. Vi hoćete reći da će me netko kazniti zato što citiram Juru Stublića?, pita se Grbin.

image
Marko Todorov/Cropix

- Ova odluka danas nije bila jednoglasna. Neki nisu htjeli sudjelovati, neki su glasali protiv. Naravno da smo reakcije očekivali. Šeks je jučer rekao da mu treba oduzeti poslovnu sposobnost. I na Šeksov mig odluka se donosi. Sad je upitno da li građani na kavi smiju spomenuti ime onoga čije se ime ne smije izgovoriti, ili ne. Ja ne znam smijem li na kavi reći njegovo ime, spomenuti nešto što se dogodilo prije 10 godina, jučer... Tako je jasna i precizna ova odluka. Ali poštovat ćemo ju jer mi smo stranka Ustava i zakona, kaže Grbin.

- Rekli su da kandidat ne smije biti, ali onda mora biti predsjednik Republike. Ali onda mora govoriti, pokušati spriječiti stvari kao što je ovo s Turudićem. Tada Ustavni sud nije reagirao, dapače, odbio je reagirati. Kada nam se uzimalo slobodu govora u Saboru, tada Ustavni sud nije reagirao. Sada, kada je panika u HDZ-u, kada gube izbore, eto njih, skočili gore. E, to je zemlja u kakvu je HDZ pokušao pretvoriti Hrvatsku.

- Zamislite nakon ovog što se danas dogodilo da HDZ dobije potpunu kontrolu and vojskom i tajnim službama. Pa nema šanse, pa ne dam mu, ne daj bandi. Prvi ću doći i reći da ne dolazi u obzir. U ovoj se zemlji pratilo, stanoviti M.Š. je bio na čelu jedne od tajnih službi. Tada se u Hrvatskoj događalo da se novinare i opozicijske političare pratilo. Da dopustim sada da se to dogodi u izbornoj utakmici?

Novinari su Grbina pitali kako će funkcionirati sučeljavanja kandidata za premijera.

- S obzirom na to da se ime jednog... pogubio sam se... Nadam se da neće biti preskupo medijima angažirati pravnike da im objasne odluku Ustavnog suda. Zamijenit ćemo listu za prvu izbornu jedinicu. Kao što ni do sada nisam o tome govorio javno, nemojte očekivati da ću to učiniti sada, kaže Grbin.

Na pitanje je li svjesno SDP kršio Ustav predlaganjem Milanovića, Grbin kaže: ne.

- Nismo jer ovoga što je danas Ustavni sud danas napisao u odluci, u Ustavu nema. Zato kažem da ću izbjegavati kršiti odluku Ustavnog suda, a ne Ustav. Ova odluka je stvorila stanje od danas. Od onda znamo. Tko je zatražio očitovanje Ustavnog suda? Mi iz SDP-a. Mi smo stranka Ustava i zakona. Da sam htio kršiti Ustav, ne bih tražio od Ustavnog suda da se očituje.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 14:33