GORDAN MATKOVIĆ

"Neću ući u HDZ. To je kao da 1945. postanete ustaša"

 Igor Sambolec, Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK – Gradski vijećnici Osijeka u srijedu su potrošili dva i pol sata raspravljajući o cijenama usluga dječjih vrtića i jaslica, pri čemu se tijekom rasprave najmanje govorilo o zadanoj temi. Na kraju se sve svelo na politička prepucavanja i međusobne optužbe vladajućih i oporbe, a na repertoaru su se našli i ustaše i komarci.

Podsjetimo, 11 oporbenih vijećnika iz HDZ-a, SDP-a, HSP-a, HSLS-a i SU-a tražili su od vladajuće koalicije HDSSB-HNS-NL Gordana Matkovića ukidanje odluke o poskupljenju cijena vrtića koja je na snazi od 1. svibnja.

Vladajući su oporbu odbili i cijene vrtića se neće mijenjati, a njihov je zahtjev nazvan „politikantskim.“

Koliki je jaz između vlasti i oporbe, odnosno pojedinaca s jedne i druge strane najbolje je potvrdila komunikacija HDZ-ovog Dragana Kovačevića i predsjednika Vijeća Gordana Matkovića, koji je prvo Kovačevića upozorio da se drži teme koja je na dnevnom redu prijeteći da će mu oduzeti riječ, na što mu je ovaj odgovorio da se smiri i ne širi nervozu, a onda je Matković, bivši HSP-ovac koji se proteklih mjeseci dovodio u vezu s ulaskom u HDZ zaključio.

- Ne vidim razloga za vašu nervozu. Ja uopće ne želim ići u HDZ. To vam je kao da idete u ustaše '45. – rekao je Matković Kovačeviću izazvavši dvojake reakcije u vijećnici.

HDZ-ovac je pak bio posebno inspiriran, pa je tako aktualnu osječku vlast i gradonačelnika Krešimira Bubala usporedio s komarcima.

- Za ukidanje odluke o poskupljenju vrtića peticiju je potpisalo više od 4.000 Osječana, među njima su i neki vaši članovi i ako vam to ništa ne znači onda je to izraz bahatosti. No, možemo reći i da se vi odlično nadopunjujete s komarcima, jer nam vi raznim poskupljenjima pijete krv danju, a komarci noću – rekao je Kovačević, na što je Bubalo odgovorio da se cijena vrtića sigurno ne bi mijenjala da je Kovačević u Saboru podržao amandman HDSSB-a, kojim su od Vlade tražili pet milijuna kuna za suzbijanje najezde komaraca.

Prozvao je Kovačevića, ali i ministra branitelja Tomislava Ivića da su upravo oni ti koji opstruiraju dotok novaca iz državnog proračuna na područje Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje, što je Kovačević odbacio kazavši da to nije točno i da HDSSB provodi „izolacionističku politiku.“

Tako je životna tema o cijenama vrtića zapravo postala šlagvort za međustranačku netrpeljivost, a cijelu situaciju u osječkoj vijećnici na kraju je najbolje oslikao HDZ-ov Josip Škorić.

- Iz ove rasprave jedino je vidljivo da mnogima nedostaje odgoj iz vrtića - rekao je. Na sjednici se raspravljalo i o zahtjevu oporbe da se ukine odluka o novom načinu obračuna i naplate odvoza kućnog smeća. Začudo, u ovom slučaju vijećnici su se držali zadane teme, ali epilog je bio isti. Odluka se neće mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:53