MINISTAR BEROŠ

‘Nedolazak liječnika na današnji sastanak je debakl, naše strpljenje ima granice‘

‘Napadaju me... A da vam sad pozli? Zar ne bi liječnik trebao izaći iz ordinacije i pomoći vam?‘

Vili Beroš

 Damir Krajac/CROPIX

Ministarstvo zdravstva, u cilju dodatnog poticanja konstruktivnog dijaloga o predstojećim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, organiziralo je okrugli stol s predstavnicima šest udruga primarne zdravstvene zaštite.

Podsjetimo, udruge liječnika obiteljske medicine odbile su poziv Ministarstva zdravstva za sudjelovanje na okruglom stolu.

Na okruglom stolu poseban naglasak stavljen je na predloženu odredbu iznimnog uključivanja liječnika obiteljske medicine u djelatnost Hitne kao i uloga liječnika u predloženom Zakonu o sigurnosti prometa.

Izjavu za medije nakon okruglog stola dao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Neki kolege su konstruktivni, imaju i prijedloge, a neki ne žele razgovarati, odnosno više vole razgovarati preko medija, a to nije dobar način”, rekao je Beroš, a prenosi N1.

"Prijedlog zakona ide u javno savjetovanje tijekom kojega svi mogu dati primjedbe i sugestije i nakon toga očekujem da će ponovno biti organizirana radna skupina koja će se očitovati o tome", dodao je.

Kaže da je bitno unijeti one izmjene u zakon koje omogućavaju bolju zdravstvenu zaštitu.

"Riječ je o izvanrednim okolnostima i nema govora da bi netko izvan radnog vremena trebao raditi u Hitnim službama. Ova administracija prepoznala je nelogičnosti, a moj zadatak je to ispraviti. Svi su dobrodošli, svi koji imaju konstruktivne prijedloge", rekao je ministar.

"Očekujem da će biti dosta prigovora i različitih mišljenja i svi su dobrodošli", poručio je.

"Ne bojim se opstrukcija, moja savjest je čista, radim to za hrvatske građane. Izložen sam napadima, a cilj je unaprijediti sustav", naglasio je.

Kaže da kao ministar ne može "svjedočiti tome da liječnik ne želi izaći iz ordinacije obiteljske medicine".

"Da vam sad pozli, da je neki liječnik u blizini, zar ne bi trebao izaći iz svoje ordinacije i pomoći vam? Ja mislim da bi. Dakle, o tome je riječ", naveo je Beroš, a prenosi N1.

Kaže da su prepoznali važnost primarne zdravstvene zaštite i da joj žele vratiti na važnosti.

"Ova administracija ne mijenja zakon radi sebe".

"Zakon je jedno mjesto, a uredba o koeficijentima je drugo. Niz je elemenata. Sad smo u osnovnoj fazi, a to su izmjene zakona, to je pravac kretanja", rekao je ministar Beroš.

Kaže da su izmjene nekoga možda prestrašile, ali da su zato tu da razgovaraju.

"Ova administracija nije imala skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite. Ovo radimo zbog hrvatskih pacijenata".

Dodaje kako trenutna situacija nije dobra te da ovo rade zbog unaprjeđivanja zdravstvenog sustava.

"Nećemo ukidati bolnice, spajat ćemo ih. Veliki je posao pred nama, ovaj posao je ekstremno opterećenje. Ne radimo to radi sebe, nego jer smo uočili određene disfunkcionalnosti i želimo ih ispraviti. Sutra kad ne budem ministar, pitat ćete me što sam napravio", istaknuo je Beroš.

Kaže da to što četiri udruge nisu došle vidi kao vrstu debakla, ali "pitanje je čijega". Kaže kako su vrata otvorena te poziva sve da daju svoje konstruktivne i utemeljene prijedloge.

"Naše strpljenje ima granice", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:57