IZBJEGLICE U HRVATSKOJ

Nedonošče bez mame i tate spasili u Opatovcu

 AFP

U moru tužnih i nesretnih priča koje se svakodnevno s rijekom izbjeglica slijevaju u prihvatni centar u Opatovcu, jedna se posljednjih dana duboko urezala u duše volontera i drugih ljudi koji skrbe o nesretnim ljudima.

Prije tri dana u kamp je, naime, stigla beba iz Sirije stara 29 dana, koja je rođena kao nedonošče. No, ono što je uslijedilo još je više šokiralo ljude u kampu. Od tete, koja je bebu držala u naručju, doznali su da joj je majka poginula od granate samo nekoliko dana nakon što je rodila kćerkicu.

Stigla s tetama

Nakon što je pokopao suprugu koju nije stigao dostojno niti oplakati, bebin je otac odlučio sa svojom tek rođenom kćerkicom krenuti na put neizvjesnosti. No, u svom tom očaju znao je da samo tako može pomoći svom djetetu i pružiti mu priliku da preživi. S njim su pošle i njegove dvije sestre, od kojih jedna ima troje djece. Međutim, kao i u tisućama drugih slučajeva, na ovom dugom putu obitelj se razdvojila. Otac je zaglavio na makedonsko-srpskoj granici, a njegove su sestre s četvero djece, među kojima je bila i njegova kćerkica, nastavile put.

- Kada smo čuli to priču, osjećali smo se istodobno i sretno i tužno. Osjećaji su se miješali pri pogledu na to nemoćno tjelešce koje je u svojih 29 dana života proživjelo takvu muku kakvu neka odrasla osoba ne prođe tijekom cijeloga svoga života - ispričali su nam volonteri koji su bili u kontaktu s bebom i njezinim rođakinjama.

Spajanje s ocem

S obzirom na njezinu dob i činjenicu da je rođena kao nedonošče, velik im je problem bio kako bebu prehraniti. No, i tu su se vrlo brzo snašli. Pronašli su u kampu jednu ženu koja je nedavno rodila i koja je nesebično prihvatila djetešce s kojim dijeli izbjegličku muku te ju je protekla tri dana dojila. Beba, koja ima dva kilograma, toliko se oporavila da sada može nastaviti svoj put. U dogovoru Hrvatskog Crvenog križa, UNHCR-a i UNICEF-a, beba će sa svojim tetama i rođacima ovih dana nastaviti put prema Njemačkoj koja im je krajnji cilj, a istodobno Služba traženja radi na njihovu spajanju s bebinim ocem kako bi tata napokon u naručje uzeo svoju malenu kćer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:14