MISA ZADUŠNICA ZA HRVATSKE BRANITELJE

'NEDOPUSTIVO JE DA DJECA SRPSKE MANJINE UČE DA SRBIJA NIJE BILA AGRESOR VEĆ DA SE VODIO GRAĐANSKI RAT' Biskup Košić na misi

Zagreb, 060213.Markov trg.Sabor.Tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na temu kurikuluma i uvodjenja spolnog odgoja u skole.Na slici: Vlado Kosic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

SISAK - Trebamo znati istinu o Domovinskom ratu i ne smijemo odustati od obrane istine, vjerujući da nas samo istina oslobađa. Zato je nedopustivo da se u našoj Domovini može, i to čak iz školskih udžbenika, učiti i neka druga, nedogođena povijest o Domovinskom ratu. I to naša država tolerira! To ne bi bilo moguće ni u jednoj normalnoj zemlji na svijetu, a kod nas jest. Djeca srpske manjine u RH uče kako Domovinski rat nije bila agresija Srbije na Hrvatsku nego - građanski rat. Izjavio je to neki dan predstavnik te manjine u RH. A u našoj Županiji, čujem, na mjesto dožupana zasjeo je gospodin koji je bio ratni novinar SAO Krajine i koji je poticao ratna djelovanja pobunjenika protiv ove iste zemlje, kojom će tobože sada upravljati - na čiju korist? Neviđeno ali ipak istinito - gdje? U Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ali to ne smije biti tako. Rekao je ovo sisački biskup Vlado Košić na misi zadušnici za hrvatske branitelje, održanoj u povodu 20. obljetnice postojanja Udruge dragovaljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Biskup Košić je braniteljima poručio da upravo oni «trebaju dići svoj glas i ne dopustiti da se obezvrjeđuju poginuli, da se njihova krv prezire jer - ona ne smije biti prolivena uzalud. Domovina koju su željeli kad su za nju ginuli mora biti onakva kakvu su oni sanjali. I kad odgovorni ne znaju što bi i kako postupili, neka pitaju mrtve, uprave poginule branitelje, neka se u svojoj savjesti njima obrate i učine ono što bi oni željeli, za što su oni dali svoje živote, rekao je sisački biskup.

Misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje, koja je održana u crkvi Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu, prethodilo je polaganje vijenaca na grob pokojnih generala Janka Bobetka i Đure Brodarca, te polaganje vijenaca i zajednička molitva ispred centralnog križa na Gradskom groblju Viktorovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:40