OTVARANJE 7. TRAVNJA

Nedostaje samo cjepivo: Na megapunktu na Zagrebačkom velesajmu dnevno će se cijepiti 4000-5000 građana

Radilo bi se u dvije smjene po pet sati, a u svaku bi trebalo biti uključeno 120 medicinskih djelatnika
Cijepljenje u Šibeniku, u sportskoj dvorani Baldekin
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zagrebački velesajam uskoro će biti spreman za masovno cijepljenje protiv covida-19, a jedino što nedostaje da bi se taj megapunkt pokrenuo jest cjepivo. Naime, najavljeno je da će se na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, otvoriti punkt na Velesajmu, gdje bi se u jednom danu moglo cijepiti 4000-5000 građana u dvije smjene po pet sati, a u svaku bi trebalo biti uključeno 120 djelatnika.

Sve je tempirano za Svjetski dan zdravlja jer se očekuje da bi AstraZeneca koji dan prije mogla isporučiti 90.000 doza cjepiva, od kojeg bi grad Zagreb trebao dobiti najmanje 30.000 doza. Istina, to je količina koju se i bez Velesajma lako i brzo može potrošiti na 19 punktova u gradu te u ambulantama obiteljske medicine, ali očito je namjera staviti u pogon neki veliki punkt kao ogledni za cijepljenje opće populacije mlađe od 65 godina, koja je već trebala doći na red i u Zagrebu da su količine cjepiva stizale u dogovorenim gabaritima. Nažalost, u Hrvatsku će u prvom tromjesečju stići samo 180.000 doza AstraZenece, a trebalo je prispjeti 1,070 milijuna doza. Također će Moderna ukupno isporučiti 93.720, a Pfizer 247.760 doza.

Inače, arhitekti trenutno rade projekt za punkt na Velesajmu jer potrebno je osigurati vodu, internet, prostor za dezinfekciju, kao i dio gdje građani nakon cijepljenja moraju ostati petnaestak minuta na promatranju zbog mogućih nuspojava.

"Radit će se u dvije smjene po pet sati. U svakoj će cijepiti 15 liječnika, također će pet liječnika biti u prostoru za nadgledanje nakon cijepljenja. U smjeni će biti i 15 medicinskih sestara i sedam ostalih zdravstvenih djelatnika koji će raditi na pripremi cjepiva", objašnjava dr. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Uz zdravstveno osoblje u svakoj će smjeni biti i 15 administratora koji uzimaju podatke od građana koji se cijepe te pedesetak covid-redara kako bi se poštovale epidemiološke mjere, a bit će i šest tehničkih djelatnika. S obzirom na moguće nuspojave dežurat će u svakoj smjeni i jedna ekipa hitne medicinske pomoći.

No, otvaranje ovog velikog punkta ne znači da će se ukinuti 19 punktova na kojima se trenutno cijepi u Zagrebu, a i dalje će biti moguće cijepljenje u liječničkim ordinacijama, barem dok se ne cijepe svi stariji od 65 godina kojima je odlazak na Velesajam problem.

Naime, u dijelu Hrvatske uglavnom je završena druga faza cijepljenja i mogla bi krenuti treća, u kojoj su mlađi od 65 godina. No, struktura stanovništva Zagreba takva je da ima mnogo starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, pa je zaključak da se cijepljenje u glavnome gradu treba ubrzati jer dosadašnja podjela, po kojoj je Zagrebu pripadalo 25 posto cjepiva po pošiljci, usporava plan. Naime, u Zagrebu je dosad cijepljeno 109.000 građana među kojima su i zdravstveni djelatnici, kojih je u glavnom gradu najviše u odnosu na ostatak Hrvatske. Sljedećeg bi tjedna trebalo stići ukupno 120.000 doza cjepiva, a jučer pristiglih 12.000 doza AstraZenece i 36.000 doza Moderne također ide u distribuciju od ponedjeljka. Ukupno bi sljedećeg tjedna na raspolaganju u Hrvatskoj trebalo biti oko 170.000 doza cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:03