ZORAN MILANOVIĆ

‘Neistine priča ili bivša ili aktualna šefica USKOK-a. Covid-potvrde? U Uredu predsjednika nećemo maltretirati ljude‘

‘Ako iz DORH-a govore neistine, onda moraju odmah otići‘, poručio je Milanović

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je uhićenja vezana za slučaj Agrokor, među kojima i bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, ocijenivši to "blamažom DORH-a".

"To je blamaža DORH-a. Potpuno je očito da su koristili vještake koje nisu smjeli koristiti. To zove 'mistrial' u Americi, taj postupak se prekida i ide ispočetka, ali je i tajming interesantan. Kako se to obično kaže, rade nešto da bi nešto prikrili", rekao je Milanović novinarima nakon sudjelovanja na dodjeli nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost".

Ili Laptoš ili Marušić ne govori istinu

Dodao je kako su prošla dva dana od "zabrinjavajućih, kontradiktornih izjava" Tamare Laptoš, nekadašnje ravnateljice USKOK-a a danas europske tužiteljice, i njezine nasljednice u USKOK-u Vanje Marušić o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac.

"Netko od njih dvije govori totalnu neistinu. Ako to govori Laptoš, treba pitati zašto, ali ne vidim posebnog razloga da to radi. Ako USKOK, odnosno DORH govori neistinu, za što imaju razloga i motiva, onda trebaju otići odmah", poručio je Milanović.

Ističući kako njegova ocjena nije pritisak na pravosuđe, Milanović je ocijenio da je "ono malo povjerenja što postoji u institucije razbijeno kao kineska vaza i ne može ga više nitko zalijepiti".

Prema riječima Laptoš, OLAF je preuzeo predmet na kojem DORH nije radio ništa, dodao je Milanović, a radi se, prema navodima istrage, o nezabilježenoj pljački EU fondova od osobe koja je bila na čelu tog sustava.

"Pitanje je zašto je slučaj u DORH-u bio mrtav. Nije se radilo ništa, vjerojatno da se nekoga zaštiti", kaže Milanović.

Katastrofalna greška u slučaju Agrokor

Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu u slučaju Agrokor, a Milanović je ocijenio kako je napravljena katastrofalna greška angažiranjem vještaka u sukobu interesa.

"Onaj tko je to u DORH-u odlučio, treba promijeniti posao. To je od početka bilo osuđeno na propast, blamažu. Što su mislili, da Todorićevi odvjetnici neće primijetiti? Pa to se vidi s mjeseca, to je servirano obrani", rekao je predsjednik.

Na komentar novinarke kako to nema veze s vještačenjem već uhićenjem tužiteljice, odgovorio je da "sve ima veze jedno s drugim".

"Ja vam govorim da imamo slučaj star dva dana koji se tiče njezinih pretpostavljenih, ravnateljice USKOK-a i šefice DORH-a. Oni su kao vojska, to nije sud gdje suci sude neovisno, oni su monokratski, čelna osoba je zapovjednik, ne polaže nikome račune. U tom je smislu ravnateljica USKOK-a jedan od zamjenika šefice DORH-a, ali ipak posebno izdvojen zbog specifičnosti ureda", objasnio je.

Sve ide istom vertikalom, to je sustav u kojem na kraju odlučuje jedna osoba kod koje se svi podaci slijevaju.

"To je nekad (Mladen) Bajić, onda (Dinko) Cvitan pa sad ova zadnja osoba za koju sam upozoravao na kakav je način došla i u kakvim okolnostima, temeljem namještenog javnog poziva, koja se u životu nije bavila kaznenim pravom", rekao je Milanović pritom misleći na glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.

O covid-potvrdama: 'Nećemo maltretirati ljude'

Ocijenio je kako to nije bio dobar znak, a "ovo od prekjučer" je grozan znak.

"Imamo bivšu ravnateljicu Uskoka koja je k'o za vraga došla na čelo zagrebačkog OLAF-a, koji je predmet preuzeo nakon što dvije godine DORH nije radio ništa. Netko očito ima interes da se to zataška", ponovio je Milanović.

Što se tiče uvođenja obveznih covid potvrda i u Uredu predsjednika, Milanović je odgovorio: "Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 20:00