UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Neizvjesna borba između dvojice liječnika u Zagrebu, otkrivamo tko bi mogao preuzeti Split

Problema bi HDZ mogao imati u ličkom HDZ-u, Karlovačkoj županiji, te u Vinkovcima i Vukovaru
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Unutarstranački izbori u HDZ-u, kako je odlučeno na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, trebali bi se nastaviti 22. studenoga. Tada će se održati prvi krug izbora na kojima će se birati predsjednici i potpredsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija, dok bi se 6. prosinca trebao održati drugi krug na kojem će još biti izabrani i izaslanici za Opći sabor HDZ-a. Izvori iz stranke kažu kako se kao datum održavanja Sabora spominje 16. siječnja sljedeće godine, no ističu i da taj datum nije siguran jer će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Na Saboru stranke trebao bi biti izabran ostatak članova Predsjedništva s obzirom na to da je najuže vodstvo, predsjednik i potpredsjednici, izabrano još u ožujku.

Najzanimljivija bitka, po svemu sudeći, vodit će se za najveću organizaciju - zagrebački HDZ. Prema sadašnjim informacijama, aktualni šef te organizacije, državni inspektor Andrija Mikulić vjerojatno neće u utrku za još jedan mandat, a u kuloarima se zasad za tu poziciju spominju dvojica kandidata. Obojica su liječnici - jedan je kirurg Pavo Kostopeč koji se još na proljeće kandidirao za šefa zagrebačkog HDZ-a, s obzirom na to da tada još nije bilo poznato da će proces unutarstranačkih izbora zbog korone biti prekinut.

Intervencija s vrha

Kostopeč je već bio i odradio dio kampanje te prikupio oko 2000 potpisa, a poznato je da je tada dao i javnu potporu Andreju Plenkoviću za njegovu kandidaturu. Naime, u to vrijeme u HDZ-u se naveliko nagađalo kako će Plenković proći u borbi za novi mandat jer je u dijelu zagrebačkih organizacija ta bitka izgledala dosta neizvjesno. Kostopeč možda neće morati niti u prikupljanje novih potpisa, jer neki izvori iz stranke kažu kako će kandidatima koji su ranije prikupili potpise oni biti priznati. Drugi kandidat za zagrebački HDZ navodno bi trebao biti ginekolog Mislav Herman, za kojeg u stranačkim kuloarima govore da ima Plenkovićevu potporu.

- Ako u stranci ne bude dogovora da se podrži Plenkovićev kandidat, onda bi bitka između Kostopeča i Hermana mogla biti neizvjesna - rekao je jedan sugovornik iz HDZ-a, dodajući da Plenković dosad, barem javno, nije intervenirao oko toga. I kad je riječ o splitskom HDZ-u spominju se dvojica kandidata - Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave, koji u kuloarima slovi i kao kandidat za gradonačelnika, te sadašnji šef splitske organizacije Petar Škorić. Oni upućeniji u stranci tvrde kako on još nije donio odluku te da je moguće da se Škorić ipak ne kandidira i da se ide na dogovor oko Maroevića.

Što se tiče HDZ-ove tamošnje županijske organizacije, navodno je zasad u igri samo jedan kandidat, sadašnji politički tajnik i dugogodišnji šef te organizacije Ante Sanader.

- Zasad se ne spominje Sanaderov protukandidat, no ne bih isključio neko iznenađenje. Jedno vrijeme spominjao se Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije, no on je ionako Sanaderov čovjek pa ne bi bilo nekih većih izmjena. Vjerojatno bi Sanader u tom slučaju nastavio provoditi svoju politiku preko njega - kazao je HDZ-ovac iz te županije. Dodao je i da bi Blaženko Boban mogao ponovno biti kandidat za župana. Kandidat za šefa osječkog HDZ-a najvjerojatnije će biti Ivan Radić koji bi, kažu u stranci, ujedno mogao biti i kandidat za osječkoga gradonačelnika. Drugi kandidati za gradski HDZ zasad se, barem u kuloarima, ne spominju. Radić, inače, ima potporu Ivana Anušića, šefa tamošnje HDZ-ove županijske organizacije, koji je ujedno i potpredsjednik stranke te župan. I Anušić bi mogao biti jedini kandidat za županijski HDZ, što ne čudi s obzirom na uspjeh na parlamentarnim izborima kad je stranci donio osam mandata, a bit će ponovno i kandidat za župana.

Kliman za Istru

HDZ u ovom trenutku, kako se priča u stranci, još nema pravo rješenje za riječki ogranak. Na čelu mu je sada Lucijan Vukelić, ali čini se da se s njim više ne računa. Naši izvori kažu da je on ionako više u Zagrebu jer je na poziciji ravnatelja HZZO-a.

- S obzirom na to da je u Zagrebu, teško se može baviti riječkim ogrankom. U stranci se sada kao kandidati spominju Kristjan Staničić iz Hrvatske turističke zajednice te gradski vijećnik Josip Ostrogović, koji je već jednom bio kandidat, ali je izgubio u utrci s Vukelićem - kazao je sugovornik iz HDZ-a. Na čelu primorsko-goranskog HDZ-a trebao bi ostati Oleg Butković, dok bi do promjena moglo doći u HDZ-u Istarske županije gdje je sada predsjednik Jurica Šiljeg. Kao kandidat za novog šefa u kuloarima se najviše spominje bivši ministar Anton Kliman za kojeg je poznato da je dva puta u Sabor ulazio preferencijalnim glasovima.

Problema bi HDZ, kako smo čuli, mogao imati u Ličko-senjskom HDZ-u, jer je sadašnji šef Marijan Kustić upitan za novu kandidaturu, a vrlo neizvjesno bit će i u Karlovačkoj županiji s obzirom na ostavku Damira Jelića, te u organizacijama u Vinkovcima i Vukovaru. Naime, tamo se za prevlast, kažu HDZ-ovci, bori više struja. Zanimljivo bi moglo biti u Vukovaru nakon što je Ivan Penava otišao iz stranke. Tada je taj ogranak raspušten, a za povjerenika je imenovan Nikola Mažar. Kako sada stvari stoje, on je u ovom trenutku i najizgledniji kandidat za gradonačelnika Vukovara.

Pavo Kostopeč i Herman u Zagrebu

Sadašnji šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, navodno se neće ponovno kandidirati za tu funkciju, a u kuloarima zasad se spominju dva kandidata, obojica liječnici - Pavo Kostopeč i Mislav Herman, s time da se Kostopeč kandidirao i na proljeće, kad se nije znalo da će izbori biti prekinuti.

Domagoj Maroević za Split

I u Splitu se spominju dva kandidata za šefa tamošnjeg HDZ-ova ogranka - sadašnji predsjednik Petar Škorić, čija kandidatura, navodno, još nije sigurna, te Domagoj Maroević koji, prema informacijama iz stranke, ima potporu Plenkovića, te u kuloarima slovi i kao kandidat za gradonačelnika.

Nikola Mažar umjesto Penave

HDZ-ov ogranak u Vukovaru raspušten je nakon što je stranku napustio Ivan Penava, koji je prešao u Domovinski pokret Miroslava Škore. Za povjerenika je postavljen Nikola Mažar, koji će vjerojatno biti i kandidat za šefa vukovarskog HDZ-a, ali spominje se i kao kandidat za gradonačelnika.

Ostrogović vs. Staničić u Rijeci

HDZ još nema pravo rješenje za Rijeku. Na sadašnjeg šefa riječkog HDZ-a Lucijana Vukelića, navodno, se više ne računa, a u stranci se zasad spominju dva imena - Kristjan Staničić iz HTZ-a, te gradski vijećnik Josip Ostrogović, koji je već jednom bio kandidat za tu funkciju.

Ivan Radić ima potporu Anušića

Kandidat za šefa osječkog HDZ-a najvjerojatnije će ponovno biti Ivan Radić, za kojeg u stranci govore kako bi mogao biti i kandidat za gradonačelnika Osijeka. Radić, inače, ima potporu tamošenjeg šefa županijske organizacije, župana i ujedno potpredsjednika stranke Ivana Anušića.

Hoće li Sanader ostati na čelu dalmatinskog HDZ-a, tko će umjesto Barišića

1. SPLITSKA ŽUPANIJA Sanader bez protukandidata unatoč nezadovoljstvu?

Politički tajnik i šef HDZ-a Splitskodalmatinske županije Ante Sanader zasad je, čini se, jedini kandidat za tu funkciju. Zanimljivo je da se u kuloarima ne spominju njegovi protukandidati s obzirom na nezadovoljstvo koje vlada u toj organizaciji. Naime, tamošnje članstvo nezadovoljno je stanjem u tom ogranku te ističu da imaju problema u cijeloj županiji, posebno u Vrgorcu, Sinju i Omišu. Navode i da je Sanader malo napravio za njih te da se ne bori za svoje ljude. Neko vrijeme navodno se nagađalo da bi se za šefa organizacije mogao kandidirati Ante Mihanović, ali HDZ-ovci kažu da to ne bi donijelo nikakve promjene jer je on ionako Sanaderov čovjek. Blaženko Boban, pak, mogao bi ponovno biti kandidat za župana.

2. OSJEČKA ŽUPANIJA Anušić jedini kandidat, uživa povjerenje članstva

Osječko-baranjski župan, predsjednik tamošnje županijske organizacije i ujedno potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić na unutarstranačkim izborima najvjerojatnije neće imati konkurenciju. Anušić je, kažu HDZ-ovci, u dobroj poziciji, u vrhu je stranke te uživa povjerenje članstva. Osim toga, Anušić je bio iznimno uspješan na zadnjim parlamentarnim izborima početkom srpnja jer je HDZ u toj četvrtoj izbornoj jedinici uspio izboriti čak osam mandata. To je bilo jako važno uzme li se u obzir da su u vrhu stranke prilično strahovali zbog ishoda izbora. Naime, očekivali su da bi ih Domovinski pokret bivšeg predsjedničkog kandidata i pjevača Miroslava Škore mogao puno više ugroziti te im oteti značajan dio glasova.

3. ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Mikuljan izgledni kandidat jer je blizak Božinoviću?

HDZ Zagrebačke županije dobio je povjerenika nakon što je ostavku na mjesto predsjednika te organizacije podnio Dražen Barišić, uhićen u aferi Janaf. Za povjerenika je imenovan Željko Turk, no on, prema nekim informacijama iz stranke, vjerojatno neće biti kandidat za šefa tog HDZ-ova ogranka. Naime, HDZovci pričaju da je vrlo izgledan kandidat za tu poziciju Damir Mikuljan, inače, blizak ministru Davoru Božinoviću. Mikuljan je dugo bio u sukobu s Draženom Barišićem, a prošle godine imali su sukob koji je završio time da je Mikuljan smijenjen s mjesta šefa županijske Skupštine. Neki u kuloarima spominju i Krešimira Ačkara, koji je predsjednik HDZ-a Velike Gorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:35