PREGOVORI

Neizvjesno u Puli: U Gradskom vijeću odškrinuta vrata dogovoru SDP-a i Možemo!, ali ništa nije gotovo

Nezavisna lista Filipa Zoričića i SDP na stol su dobili prijedlog sporazuma koji bi IDS u Puli bacio u oporbu
Bitka za Pulu
 Vesna Veselić

Pula je na pragu formiranja većine u gradskom vijeću bez IDS-a. Nakon što je u utorak platforma Možemo!, koja ima četiri vijećnika, poslala SDP-u i nezavisnoj listi Filipa Zoričića sporazum o zajedničkoj suradnji, odškrinuta su vrata dogovoru. Naime, nezavisna lista koju predvodi ravnatelj pulske Gimnazije ima četiri vijećnika, a SDP tri.

Dogovor na pomolu

S druge strane, IDS je osvojio 8 mandata, a HDZ 2. Ako se to dogodi, a trenutno je izvjesno da hoće, to bi značilo da je IDS nakon jako puno godina izgubio vijeće u najvećem istarskom gradu.

​Zasad su SDP i nezavisna lista načelno za dogovor, ali taj dokument koji je u srijedu javnosti "pustio" Možemo! mora proći runde razgovora.

- Sutra ćemo se naći s Možemo! pa ćemo vidjeti što dalje. Dobro je da su odškrinuli vrata. Sada se moramo posvetiti tom dokumentu - kazao je Zoričić koji je u završnici kampanje za pulskog gradonačelnika. SDP-ova Sanja Radolović kratko nam je kazala da su oni za dogovor, ali da dokument mora proći gradsku organizaciju SDP-a, a ona se ne može sazvati preko noći.

Bude li Zoričić potpisao prijedlog međustranačkog sporazuma o formiranju postizborne većine u Gradskom vijeću Grada Pule, iz Možemo! su kazali da će ga u drugom krugu izbora Dušica Radojčić podržati.

- Načelno sam za, iako bih dodala i neke projekte za koje smo se zalagali tijekom kampanje. O tome ćemo detaljnije nakon što raspravimo o tom dokumentu na sastanku naše gradske organizacije, a i Zoričić je sada još u kampanji. Tome ćemo se posvetiti idući tjedan. Naš je generalni stav da se ne ide s IDS-om - kazala nam je Radolović.

Borba protiv korupcije

Da podsjetimo, pulski Možemo! u srijedu je najavio spremnost za razgovore s Nezavisnom listom Filipa Zoričića i SDP-om radi kreiranja većine u gradskom vijeću u Puli. Novi je to moment nakon što su prošlog petka iz te inicijative poručili da Zoričića neće podržati kao kandidata u drugom krugu jer se u kampanji nije jasno izjasnio protiv IDS-a i njegova načina upravljanja Pulom. No, očito su se stvari u nastavku kampanje promijenile.

- Svojim smo biračima ponudili beskompromisnu borbu protiv korupcijske hobotnice, a ovom inicijativom želimo osigurati da će se uspostavljanje većine u Vijeću temeljiti na istom načelu.

Kako bi u temelje koalicije bila ugrađena nedvojbena korjenita promjena korumpiranog i klijentelističkog načina vladanja, učinili smo prvi korak i sastavili prijedlog međustranačkog sporazuma o postizbornom formiranju većine u Gradskom vijeću Grada Pule i ponudili ga NL Filipa Zoričića i SDP-u.

Čelnici/e obje stranke/liste u preliminarnom su razgovoru potvrdili spremnost za razmatranje i usvajanje prijedloga međustranačkog sporazuma, a razgovori će se nastaviti u narednim danima, poručila je u priopćenju Dušica Radojčić iz te platforme.

- Smatramo da budućim partnerima ne bi trebao biti sporan, a mi smo otvoreni za nadogradnju - izjavila je Radojčić.

Od transparentosti do rješavanja otpada

Glavne točke sporazuma su uspostava transparentnosti i dostupnosti podataka javne uprave te građanske kontrole postupanja tijela javne vlasti, uključivanje građana u donošenje odluka i jačanje mjesne samouprave, demokratizacija nadzora i povećanje transparentnosti i učinkovitosti rada javnih poduzeća u vlasništvu Grada Pule, javni interes kao temelj urbanog planiranja i donošenja odluka o raspolaganju javnim dobrima i imovinom Grada, uspostava efikasnog i pravednog sustava gospodarenja otpadom te horizontalne mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:48