POLJSKI PREMIJER NAPAO BRITANSKOG

'Neka mi objasne zašto bi Hrvatska morala ispaštati zbog Gadafija?'

Poljska, koja predsjedavanje EU preuzima 1. srpnja, nastavit će intenzivno raditi na procesu proširenja

ZAGREB - “Može li mi netko objasniti zašto bi Hrvatska trebala biti žrtva zbog Gadafija”, upitao je u razgovoru za ugledni britanski dnevni list The Guardian poljski premijer Donald Tusk.

Otvoreno je rekao kako je jasno da će visoko na listi prioriteta poljskog predsjedavanja Europskom Unijom, koje počinje 1. srpnja, svakako biti događanja u sjevernoj Africi. No, dodao je da se ne smije dopustiti da ti događaji blokiraju proširenje. “Može li mi netko obraniti gledište da, zbog tih događaja, pregovori s Turskom postaju manje, a ne više važni”, upitao se Tusk.

Dobra vijest

Poljska je tako jasno dala do znanja da će kao predsjedavajuća zemlja EU i dalje intenzivno raditi na procesu proširenja. To je za Hrvatsku, posebno zato što je sve više signala da naši pregovori neće završiti u lipnju, jako dobra vijest. Naime, nakon što je izbila kriza u Libiji, Velika Britanija i Francuska snažno su se angažirale na tom području, i to izvan EU i NATO-a. Diplomatski su izvori pak isticali kako bi sve veća usredotočenost Bruxellesa na sjevernu Afriku (Italija koja stalno iznosi probleme izbjeglica) mogla usporiti proširenje.

Tusk je sada to jasno odbacio. Poljska je i prije pokazivala velik interes da Hrvatska što prije dovrši pregovore, svjesna važnosti čvrste veze Baltika i Jadrana (u tom se kontekstu govori i o važnosti koridora Szczecin - Rijeka). Usto, svaka je nova članica s istoka dobrodošla.

Poljski interesi

Osim Hrvatske, Tuska je za ovako snažan istup potaknula zabrinutost da bi bavljenje jugom, što je oduvijek francuski interes, moglo usporiti - ili čak zaustaviti - bavljenje istokom. A ondje su dva ključna poljska nacionalna interesa: Bjelorusija i Ukrajina, obje sa značajnim poljskim manjinama.

U prvoj bi željeli srušiti diktatora Lukašenka, a drugu što snažnije vezati uz EU i tako oslabiti ruski utjecaj. “Stoga će istočno partnerstvo biti vrlo važan zadatak i izazov za Poljsku tijekom predsjedavanja, ali i nakon njega”, rekao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:28