PREDLAŽU ŠTEDNJU

'NEKA SE SPLIT PRIDE ODRŽI U DVORANI!' HDZ napao organizatore parade ponosa

Split, 090612.Drugi Split Pride krenuo je danas u 14 sati iz Djardina, Marmontovom ulicom prema Rivi gdje je planirano odrzavanje prigodnog dvosatnog programa.Split Pride osigurava 900 policajaca, a pomoc ce im iz zraka pruziti helikopter. Split Pride organiziraju udruge Kontra, Iskorak i Domine kako bi ukazali na diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj. Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Splitski HDZ pozvao je danas organizatore Split pridea da svoju paradu, koja se u subotu treba održati u Đardinu, održe u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, a novac kojeg bi se potrošio na silno osiguranje parade preusmjere za teško stradala poplavljena područja Slavonije.

"Pozivamo vas da ovogodišnji Pride održite u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, uz istu publiku, uz iste izvođače, uz iste aktivnosti. Možda nećete imati potpuni komod i komfor, ali vjerujte nemaju ga ni svi volonteri i stanovnici lijepe naše Slavonije", navodi u javnom pismu organizatorima ovogodišnjeg Pridea predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Podsjeća da se zbog Pride povorke u Splitu - represivnim sredstvima, policijskim barikadama, policijskim vodenim topovima i specijalnim interventnim jedinicama jedne subote u lipnju, u jeku turističke sezone, u gradu kojemu je turizam još jedina živa gospodarska grana, stanovnicima i gostima toga grada sprječava prilaz užoj gradskoj jezgri i svim ugostiteljskim i prodajnim objektima, kulturnim dobrima, javnim ustanovama (od konzulata, pošte pa do pojedinih fakulteta).

U našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala seksualnost se ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama, bila ona hetero ili homo. Ne mijenja to i sudjelovanje nekoliko Kukuriku ministara koji se iz nama nepoznatih razloga, za ravnopravnost homoseksualnih zajednica bore žarom kao da ih to osobno dira i degradira, navode iz splitskog HDZ-a.

Dodaju kako se na Facebook stranici Split pridea mogu naći obavijesti i o autobusima koji dolaze iz Zagreba, ali i drugih država i gradova, primjerice Ljubljane, Beograda, te se pitaju "gdje su tu Splićani".

Udruga Rišpet: 'Populizmom pozivaju na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice'

Iz splitske udruge Rišpet reagirali su na napad iz HDZ-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Članice i članovi udruge Rišpet snažno osuđuju ovakav način korištenja medijskog prostora kako bi pojedinci polemizirali s neistomišljenicima i iznosili neistine. Sramotan izraz političkog prepucavanja je zabrinjavajuć onda kad se preko leđa ugroženih manjinskih skupina ionako izrazito nepovoljnog položaja u društvu pokušavaju pridobiti glasovi naroda. Politički akteri još jednom pokazuju nisku razinu razumijevanja same srži demokracije. Društva u kojem dominiraju demokratski procesi vrednuju se upravo u odnosu na to kako su tretirana manjinska prava, to je nužno istaknuti.

Ovakvi populistički istupi poziv su na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice, koja, uzgred budi rečeno, jednako tako plaća poreze i plaće onima koji se usuđuju govoriti o moralu dok u isto vrijeme iskorištavaju i besramno koriste nevolju drugih za svoje političke bodove. Inzistiramo na tome da se nasilje već jednom prestane podgrijavati.

Također, takva politika nepromišljenog javnog istupanja ne uspijeva razumjeti kako je takav, huškački "stil" upravo izravno ili neizravno uzrok dodatnog trošenja novca iz proračuna, jer nemojmo se lagati, novac se troši ne zbog mirnog prosvjeda, što Pride i jest, već zbog onih koji bi taj događaj rado, nažalost, iskoristili za izraz svojeg negodovanja predočen kroz mržnju i nasilje.

Naposlijetku, molimo građanke i građane Splita da razumiju da je jedini cilj našeg djelovanja usmjeren potpunoj ravnopravnosti, što uključuje i Ustavom regulirano pravo na miran prosvjed koji se opetovano dovodi u pitanje, a bez osnove. Ljudska prava nisu predmet političkih prepucavanja - to je za svaku moralnu osudu.

Dođite na Split Pride i pokažite da i u najtežim trenutcima trebamo biti ujedinjeni u miru. Ljudska prava ne mogu čekati političke odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:24