SINDIKAT RADNIKA MIGRANATA

‘Neka Vlada prestane s pritiscima na gastarbajtere. U protivnom slijedi najveći egzodus Hrvata u povijesti‘

Porezna uprava pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva radnika migranta koji prihode ostvaruju u inozemstvu

Ilustracija

 Denis Lovrovic/Afp/Profimedia/Denis Lovrovic/Afp/Profimedia

Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu pozvao je u utorak tijela Republike Hrvatske da napuste negativnu praksu i financijske pritiske na "gastarbajtere" te da rade za račun i na korist svojih građana jer u suprotnom slijedi najveći egzodus Hrvata u novijoj povijesti.

Nakon što su mediji objavili informaciju da Porezna uprava pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva radnika migranta koji prihode ostvaruju u inozemstvu Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu, ističe kako je u posljednjih 24 sata zaprimio brojne pozive i elektroničku poštu u kojima radnici migranti izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenosti.

Vodstvo sindikata ističe kako čvrsto stoji uz svoje članove te izražava nezadovoljstvo i zabrinutost ovakvom politikom Vlade. Naglašava kako je spomenuta najava Porezne uprave izazvala lavinu reakcija i kako je samo u ponedjeljak prijepodne u središnjici sindikata zaprimljeno više od dvjestotinjak poziva.

"Razumijemo kako se ljudi osjećaju zbog pritisaka i velike nepravde kojoj su izloženi. Mnogi su jedinstveni u svom stavu i spremni zauvijek napustiti zemlju, zajedno sa članovima svojih obitelji, čime će nedvojbeno nastati velika šteta po etničku i materijalnu stabilnost zemlje", ocjenjuje sinsikat.

Sindikat pita odgovorne po kojem se Zakonu i/ili Pravilniku utvrđuje porezna rezidentnost migranata, koji već tridesetak i više godina rade izvan Hrvatske? "Odrađuje li se rezidentnost na temelju vlasništva nad nekretninama ili temeljem famoznog životnog interesa, pita sindikat i podsjeća na činjenicu da su pomorci koji izbivaju iz Hrvatske više od 183 dana oslobođeni plaćanja poreza.

To isto tražimo i za radnike migrante, poručuje sindikat.

Iako radnik migrant odradi više od 183 dana u stranoj zemlji, porezna rezidentnost određuje mu se na temelju činjenice da ga za Hrvatsku veže obitelj ili nekretnina, napominje sindikat i pita u kojem su to dijelu pomorci drugačiji u odnosu na „gastarbajtere?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:41