UVOĐENJE REDA

Nekad naš sjajni sportaš, operni pjevač, profesorica klavira i novinarka izbačeni iz gradskih stanova!

‘Nećemo dopuštati da se ovakvim korištenjem gradske imovine radi na štetu najosjetljivijeg dijela populacije‘, rekla je pročelnica za gradsku imovinu

Pogled na katedralu i zvonik svetog Duje s panoramom grada u pozadini

 Tom Dubravec/Cropix

Revizija korištenja kadrovskih stanova, koji su se dodijeljivali osobama s osobitim zaslugama za Grad Split pokazala je kako je u najmanje četiri slučaja utvrđeno kršenje Pravilnikom o davanju stanova u najam.

Potvrdila je to Slobodnoj Dalmaciji Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu koja je izvijestila kako je revizijom utvrđeno kako je 20 stanova u vlasništvu ili na upravljanju Grada Splita dano u najam osobama od interesa za Grad te da za vrijeme vrijeme ove gradske uprave nisu sklopljeni novi ugovori o korištenju kadrovskih stanova, nego je samo izvršena pravna regulacija dosadašnjih statusa za one koji ispunjavaju uvjete.

image

Maja Đerek

Lucija Ocko/Cropix

Otkaz ugovora o najmu poslan je, kako je već javnost obavještena, bivšem sjajnom veslaču i osvajaču olimpijske medalje Igoru Boraski, za stan u Splitu površine 85,82 m2, iz razloga jer je darovanjem stekao u vlasništvo apartman u Milni na Braču površine 37,60 m2, njegova kćer kao članica obiteljskog domaćinstva kupoprodajom je stekla vlasništvo stana u Splitu površine 55,00 m2, a supruga stan u Zagrebu površine 39,50 m2 (iako ovo zadnje nije bilo razlog otkaza po Pravilniku). Uz to, korisnik ima i dug u visini 1.029,84 eura.

image

Igor Boraska

Josko Supic/Cropix/Cropix

Otkaz ugovora dobio je Ivica Čikeš za stan površine 60,17 m2, zato jer je prodao stan u Splitu, površine 57,16 m2 koji je naslijedio iza smrti majke. Ugovor o kupoprodaji je sklopljen dana 12. siječnja 2022. godine. Uz to, korisnik ima i dug u iznosu od 1.380,65 eura.

image

Ivica Čikeš

Paun Paunovic/Cropix

Osim njima dvojici, Đerek navodi kako je otkaz ugovora o najmu poslan i Jeleni Marasović Hornyanszky, profesorici klavira, jer je od 2007. godine zaposlena u Sinju, iako je kadrovski stan u Splitu dobila 2003. godine temeljem zaposlenja u Gradu Splitu, a Gradu nije prijavila promjenu zaposlenja.

Također ugovor o najmu otkazan je i novinarki Mariji Erceg, jer ni nakon opomene nije platila dugovanje s osnove najma stana, koje na današnji dan iznosi 6304 eura. Najamnina nije plaćena otprilike sedam godina.

image

Marija Erceg

Duje Klaric/Cropix

- Korištenje kadrovskih stanova regulirano je Pravilnikom o davanju stanova u najam ("Službeni glasnik Grada Split" broj 40/21, 75/22 i 15/23). Kadrovski stanovi su stanovi koje koriste osobe zaposlene u oblasti zdravstva, kulture i visokog školstva, osobe čiji su priznati rezultati značajni za Grad Split, ako se ocijeni da će svojim radom pridonijeti razvoju Grada Splita ili ako su te osobe od neophodnog značaja za funkcioniranje djelatnosti u kojoj su zaposleni.

Sukladno navedenom Pravilniku najmoprimci – osobe od interesa za Grad imaju obvezu u stanu koji im je dan u najam živjeti u kontinuitetu, ne smiju imati u vlasništvu ili suvlasništvu useljivu kuću ili stan, ne smiju se dovesti u nepovoljniji stambeni položaj prodajom, darovanjem ili zamjenom nekretnina odnosno na bilo koji drugi način, u vremenu od sklapanja prvog ugovora o najmu stana s Gradom Splitom.

Navedeno se odnosi na nekretnine na području Grada Splita, otocima Čiovu, Braču i Šolti te u radijusu od 90 km kopnene udaljenosti od Grada. Također, navedeno se odnosi i na članove njihovog obiteljskog domaćinstva (npr. bračni drug, dijete..). Osobama od interesa stanovi se daju u najam za vrijeme dok obavljaju poslove za kojima postoji posebno iskazana potreba za Grad - pojašnjava pročelnica.

Navodi dalje kako su do 1. siječnja 2023. godine navedene osobe plaćale najamninu u visini slobodno ugovorene najamnine (između 0,93 i 1,70 eura po metru četvornom), a od 1. siječnja 2023. plaćaju najamninu u iznosu od šest eura po kvadratu, što je, kaže, opet manje od tržišne cijene najma koja iznosi otprilike osam eura po metru četvornom.

image

Pogled na katedralu i zvonik svetog Duje s panoramom grada u pozadini

Tom Dubravec/Cropix

Đerek ističe kako za preostale korisnike nije utvrđeno kršenje Pravilnika, a ako se naknadno utvrdi da još neki korisnici ili članovi obiteljskog domaćinstva ne ostvaruju uvjete za najam ili ne plaćaju najamninu po ugovoru, ugovori će im također biti otkazani.

Najavila je kako će na web stranicama Grada biti objavljen cjeloviti popis korisnika gradskih stanova i eventualna dugovanja.

Na pitanje što je s mogućnošću otkupa takvih stanova odgovorila je kako sukladno zakonu nije dozvoljen otkup navedenih stanova, nego se oni mogu prodati isključivo putem javnog natječaja.

- Grad Split nema dovoljno stanova za socijalno ugrožene građane pa stoga neće prodavati stanove putem javnog natječaja, nego se će se stanovi davati u dugoročni najam socijalno ugroženim građanima.

Stanovi za koje je poslan otkaz ugovora o najmu će po predaji u posjed Gradu Splitu biti dodijeljeni socijalno ugroženim građanima po Listi prvenstva, koja je utvrđena nakon provedenoga javnog natječaja iz rujna 2022. godine. Trenutno 70 obitelji odnosno osoba čekaju na gradski stan temeljem iste Liste, uz napomenu kako su na istoj listi obitelji s puno djece, osobe s invaliditetom te hrvatski branitelji, a trenutno žive u teškim socijalnim uvjetima.

Grad Split neće dopuštati da se ovakvim korištenjem gradske imovine radi na štetu najosjetljivijeg dijela populacije - zaključila je pročelnica za gradsku imovinu.

Među zaslužnim pojedincima koji su još dobili gradske stanove su i sportaši - braća Siniša i Nikša Skelin, sestre Ana i Lucija Zaninović, olimpijac Nikolaj Pešalov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 07:25