IZGUBIO ŽIVCE

Nekad vedriji Šuker više ne trpi kritiku, svađa se i odmah plane

Ministar Šuker izgubio je u Otvorenom kontrolu i posvađao se s Vesnom Pusić. To mu nije prvi put
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Vaše stalno upadanje u riječ je degutantno - optužio je ministar financija Ivan Šuker u emisiji Otvoreno HNS-ovu Vesnu Pusić dok su raspravljali o stanju državnih financija.

- Kako mi to možete reći? Jeste li vi pri sebi - uzvratila je Pusić i svađa bi se vjerojatno nastavila da voditeljica emisije Hloverka Novak-Srzić nije zatražila od ministra da se ispriča.

Kratak fitilj

Sukob koji se dogodio u emisiji i povišeni tonovi nisu, međutim, ništa neobično za ministra Ivana Šukera. Izbjegavajući odgovore na neka “škakljiva” pitanja, Šuker je očito izgubio kontrolu, no oni koji ga bolje poznaju kažu kako incident u emisiji nije prvi put da mu se tako nešto dogodilo. Osim toga, ističu i kako je u posljednje vrijeme dodatno nervozan zbog loše situacije s državnom blagajnom. - Šuker je dobra osoba, ali je ministar s ‘kratkim fitiljom’. Vrlo je emotivan, lako plane i često ima potrebu ljude uvjeravati u neku svoju istinu. Osim toga, vrlo je nestrpljiv, ne podnosi dobro kritiku i često zna upadati sugovornicima u riječ, opisao ga je jedan od njegovih suradnika.

Izbacuje brojke

I novinari koji često kontaktiraju s ministrom Šukerom kažu kako zna biti netaktičan i ponekad grub, ali kažu već su se navikli. Zadnjih godina Šuker se najteže razumije s troje političara. Najprije je to bilo sa Slavkom Linićem, zatim s Radimirom Čačićem, a sada i s Vesnom Pusić.

- Mislim da se ne radi o ispadima, nego da Šuker svjesno radi takve stvari. Nema argumente za ono što ga se pita, nego samo izbacuje neke brojke i ne dozvoljava da se iznesu i drugi podaci. On sve svoje ciljeve ostvaruje svađama i nadmenošću - kaže Slavko Linić koji se često sukobljavao sa ministrom Šukerom. Linić ističe kako građani žele čuti i poruke, a ne samo svađe:

- Najlakše je ljude isprovocirati i onda im govoriti “lažete”. A Šuker je ugrozio stabilnost Hrvatske zbog lošeg vođenja financija. I u Saboru sam mu kazao da obmanjuje javnost. Najveća glupost koju je Šuker napravio je što je seljacima rekao da će im za 2008. platiti vaučerom od 2011. Kako je to moguće - pita se Linić. A ako mu to pokušate reći, on vam odgovori da ste glupi i nesposobni. Bitno mu je da napada druge - kaže Linić i priznaje da svi oni znaju biti “tankih živaca” pogotovo navečer kad su umorni.

- Istina, ranije je bio vedriji i optimističniji, a sada je zabrinut. Budimo iskreni - nije mu lako. Zahtjeva je sa svih strana, a novaca nema. No za njegovo ponašanje nema opravdanja jer ono nije trenutno, nego smišljeno - zaključio je Linić koji ni sam često ne može suzdržati od burnih reakcija i kojeg su mnogi zapamtili po rečenici “ja sam čovjek s dva lica, u salonu pristojan, a u džungli najveća zvijer” koju je izgovorio nakon sukoba s Bebićem.





Takav karakter

Neki tvrde da postoje tri razloga takva Šukerova ponašanja. Jedan od njih je što je takav karakter, dok se drugi krije u činjenici što se on, zapravo, osjeća vrlo nesigurno na ministarskoj poziciji s obzirom na to da ne slovi kao veliki ekonomski strateg. S druge strane, oni koji ga bolje poznaju kažu i da je već dugo pod utjecajem politike, te da zato njegovo ponekad nekontrolirano ponašanje i ne treba čuditi.





Gosti emisije Otvoreno u četvrtak navečer međusobno su razmijenili dosta teške riječi

SVAĐA ŠUKER - PUSIĆ

Šuker: Ja najbolje znam kakve sam financije naslijedio i ne daj Bože da ih itko takve naslijedi.

Pusić: Da, prije sedam godina.

Šuker: Ovo je poznata parlamentarnost gospođe Pusić, kad završi emisija morat ću uporijebiti pravu riječ.

Pusić: Samo Vi izvolite.

Šuker: Mene je moja majka fino odgojila pa neću.

Pusić: A vi smatrate da mene moja nije.

Šuker: Ne, Bože sačuvaj.

Hloverka: Dobro, dosta svađanja. Da ste vi bračni partneri, što bi tamo bilo svađa.

Šuker: Bože sačuvaj. Ali mislim da je degutanto ovo što gospođa Pusić radi. Čim se počne govoriti ona uletava.

Pusić: Jeste Vi pri sebi?! Kako možete takve stvari govoriti?

Šuker: Kako Vi meni možete reći da nisam pri sebi.

Pusić: Kako Vi možete govoriti da sam degutantna. Jeste Vi pri sebi?

Šuker: Nisam ja rekao da ste Vi degutatni, nego način na koji se ponašate.

Pusić: Pa kako se Vi možete tako ponašati? Ja s takvim ljudima ni ne razgovaram!

Hloverka: Dobro, gospodine Šuker dajte se ispričajte.

Šuker: Ne morate mi to govoriti, ja ću se ispričati. Ispričavam Vam se gospođo Pusić...

ŠUKER - KOMADINA

Šuker: Nama će sada na prihodovnoj strani proračuna...

Komadina: Evo, Vi ste baš računovođa. Znam da Vas to vrijeđa, ali ste običan računovođa jer samo gledate kako ćete naplatiti porez, a ne kako stvoriti novu vrijednost.

Šuker: Ne vrijeđam se ja. Ne mislim da je računovođa uvreda, ali niste u pravu. S. B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:11