EGZODUS

'NEKADA SE U PROSTOR GDJE SU POZVANI SEZONCI NIJE MOGLO UĆI' Tvrtka u Đakovu tražila čak 600 radnika, šokirali se kad su vidjeli koliko ih se odazvalo

 
 Ante Čizmić/CROPIX

Poslodavci s mora već su u potrazi za radnom snagom za novu sezonu 2018., pa je tako lošinjska grupa Jadranka u Đakovu pozvala nedavno zainteresirane na razgovor i prijavu.

Jadranka je u potrazi za čak 600 sezonskih radnika - traži konobare, barmene, kuhare, pomoćno osoblje u kuhinji, sobarice, čistačice, spa terapeute, recepcionare, radnike u hortikulturi, prodavače, slastičare, pekare, skladišno-transportne radnike i dr. Pozivu ove grupacije odazvalo se 50-ak nezaposlenih, mahom mlađih, i to žena. A nekada se u prostor gdje su pozvani sezonci nije moglo ući – gužva je bila i unutra i ispred 'biroa'. No, očito, ta su vremena prošla, a i jučerašnji odaziv u Đakovu potvrđuje deficit sezonaca. Razlog – (njihov) radni egzodus van. Što nudi grupa Jadranka došao je čuti i možda u njoj naći posao u novoj sezoni i 36-godišnji Đakovčanin Krešimir.

- Odradio sam dosad osam sezona na moru. U kuhinji. Završio sam ekonomsku školu, no prekvalificirao sam se u kuhare. Prošao sam gotovo cijelu obalu, a najsigurniji je rad u hotelu. To je ipak sustav koji ima svoj red u isplati plaća i drugog, a ne da u restoranu ovisim samo o jednom čovjeku, o gazdi - kaže sezonac Krešimir Glasu Slavonije. Radnu sreću pokušao je naći i u Njemačkoj, no…

- Radio sam nekoliko mjeseci, ali kod našeg čovjeka koji nije ispoštovao svoju riječ - kaže Krešimir.

- Sezonaca je sve manje, no naš veliki plus jest taj što nam se 70 posto sezonaca uvijek vraća. Dio njih pokušao je raditi u Njemačkoj, no vratio se. Iz razgovora s njima vidimo da to nije obećana zemlja kao što se priča - govori direktor hotela Punta u vlasništvu grupe Jadranka Jadranko Dumenčić.

I u Sindikatu turizma i usluga Hrvatske (STUH) ističu da Slavonci slove za vrijedne i pouzdane radnike, ali i upozoravaju kako je broj sezonaca iz Slavonije rapidno pao, uostalom kao i broj sezonaca uopće. Predsjednik STUH-a Eduard Andrić kaže kako nam je u netom završenoj sezoni manjkalo 20.000, a da bi 2018. taj deficit bio možda i 25.000 sezonaca. – Odljev domaće radne snage u inozemstvo, gdje su bolji uvjeti, od plaće, smještaja i dr., traje i dalje. Situacija o pitanju radna snage postaje sve složenija - kaže Andrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:58