LOKALNI IZBORI

Nekadašnji čelnik Živog zida u Istri želi biti župan: ‘Gospoda koja vladaju Istrom još uvijek nam pričaju priče‘

‘Svi su zaboravili na malog čovjeka, umirovljenika, poduzetnika i njihove probleme koji nisu bili riješeni ni prije‘, kaže Gruenbaum
Damir Gruenbaum

Nekadašnji prvi čovjek Živog zida u Istri i aktualni županijski vijećnik Umažan Damir Gruenbaum kandidirao se na mjesto istarskog župana. Ovaj put kandidat je Akcije mladih i Alternative - Barijere Istrijane. Poznat je po svojim kritičkim istupima, a i kada je objavio kandidaturu nije štedio svoje kolege koji sjede u županijskoj skupštini, kao ni ostale političke stranke.

- Ove četiri godine kao vijećnik uvjerio sam se da je Skupština istarske županije na čelu sa županom samo formalno predstavničko tijelo sastavljeno od vijećnika, uigranih „dizača ruku“, zapravo velika ilegalna koalicija svih skupštinskih stranaka. Moja stranačka kolegica i ja jedini smo koji smo imali hrabrosti ne dizati ruku za frizirane proračune i mnoge skandalozne odluke. Bio sam najaktivniji vijećnik u skupštini, ali moja upozorenja i moje poruke nisu dopirale do onih koji vode ovu županiju već gotovo tri desetljeća u očito krivom smjeru. Želim to promijeniti već godinama, a sada su mi se pridružile stranke Akcija mladih i Alternativa, poručio je Gruenbaum.

Veli da licemjerje i laž vrišti iz promidžbenih kampanja vodećih stranaka.

- Čudno je da neki kandidati žele svoju neuspješnu politiku vođenja općina i gradova primijeniti na županiji, a neki samo sanjaju. Usput su svi zaboravili na malog čovjeka, umirovljenika, malog poduzetnika i obrtnika i njihove probleme koji nisu bili riješeni ni prije korona krize, a sada su se multiplicirali. Te su stranke i njihovi vijećnici zaboravili i da su dignuli ruku u Skupštini Istarske županije i dodijelili izradu Plana razvoja naše županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine županijskoj javnoj ustanovi Regionalni koordinator Istarske županije za EU programe i fondove. Sada predstavljaju svoje izborne programe ignorirajući odluke Skupštine što govori puno o njima samima i koliko poštuju ovo predstavničko tijelo, ističe dalje. Najviše se obrušio na IDS za koji kaže da uništava Istru.

- Istra je od strane vodeće stranke kontinuirano uništavana neuspješnim projektima poput Kaštijuna i kriminalnom privatizacijom kojom je u Istri ugašeno stotine zdravih tvrtki, a koja još nije dovršena, zadnja je žrtva Uljanik. Sve ću učiniti da obnovimo i ponovo oživimo napuštene hale Purisa, Puljanke i ostalih tvrtki, da uklonimo ruglo na periferijama naših gradova, otvorimo nova radna mjesta, uz programe koje smo izradili s mladim, vrhunskim stručnjacima koja žele vratiti Istru, tamo gdje joj je mjesto, u društvo najrazvijenijih regija EU. Gospoda koja vladaju Istrom još uvijek nam pričaju priče da u Istrom teku med i mlijeko! Izgubili su kontakt s građanima. Nažalost, oni ne vide da se nalazimo u izvanrednom stanju kada nam prioritet mora biti egzistencija naših građana. Moramo im pomoći odmah, sada! Sva pomoć koju trenutno dobivaju je manje nego nedovoljna i neće zaustaviti socijalni kolaps koji nam prijeti. Probleme neće riješiti urbani vrtovi, ride & park nebuloze i slični projekti, sve takve projekte treba zaustaviti i sredstva hitno usmjeriti kao pomoć svakom građaninu, umirovljeniku, poduzetniku ili obrtniku. Potrebno je između ostalog zaustaviti sve ovrhe, natjerati banke na moratorij na kredite bez kamata, a poduzetnicima pomoći po uzoru na Njemačku i ostale razvijene države EU, ističe dalje.

Zalaže se za smanjenje troškova struje, vode, odvoza smeća i komunalne naknade, za koje kaže da su „ionako pretjerano visoki radi korupcije i klijentelizma u javnim tvrtkama”.

- Vrijeme je i da se utvrdi koliko je na štetu građana nepravedno raspoređen financijski teret tih troškova jer smo izgradili komunalnu, energetsku, vodovodnu i ostalu infrastrukturu s dvostruko većim kapacitetima koja zadovoljavaju vršna opterećenja za vrijeme sezone, a održavanje i amortizaciju moraju građani plaćati tijekom cijele godine. Prema mojim proračunima građani Istre plaćaju te troškove najmanje 30% više nego što bi trebali. Očito se pogodovalo velikim tvrtkama, smatra dalje. Dodaje i da su trenutno nekretnine u Istri dostigle cijene koje nisu pristupačne mladim obiteljima.

- Ostao im je izbor između rijetkih POS-ovih stanova ili odlaska u inozemstvo, dok nam Istru naseljavaju bogati stranci koji borave uglavnom po ljeti stvarajući od Istre jedan veliki resort koji je pust 9 mjeseci u godini. To moramo prekinuti. Županija s općinama i gradovima morat će omogućiti mladima osim POS-ovih stanova i besplatno zemljište za izgradnju kuća. Uvest ćemo i prodaju stanova po sistemu rent & sell, tj mladima će biti izgrađeni stanovi za koje će plaćati najamninu, ali će se najamnina računati u cijenu stana ako se odluče kupiti stan na koji će imati pravo prvokupa. Taj se model rješavanja stambenog pitanja mladih uspješno primjenjuje u Švicarskoj. Da bi sve to uspjelo potrebno je nakon ove krize izvršiti pritisak na sve velike tvrtke, posebno turističke da podignu plaće na razinu plaća u EU. Nevjerojatno da te tvrtke koje su u privatizaciji doslovno otele Istrijanima vrijednu turističku infrastrukturu, prisvojile tzv. turističko zemljište, preko noći naše pretvorile u njihovo, daju plaće svojim radnicima dvostruko manje od prosjeka EU u turizmu. To je jedan od glavnih razloga egzodusa mladih Istrijana i to treba što prije promijeniti, zaključuje Gruenbaum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:31