STAVLJENI U KARANTENU

Neke ljekarne prestale prodavati sporne testove na koronavirus tvrtke Buryen

Predsjednica ljekarničke komore rekla je da je moguće da su sumnjivi testovi davali ispravne rezultate, ali da je isto tako moguće i da su bili krivi

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropiox

Sve zagrebačke gradske ljekarne obustavile su prodaju testove na koronavirus tvrtke Buryen d.o.o. čiji je vlasnik 24-godišnji Filip Mihalić, piše Dnevnik.hr. Radi se o 3600 komada koji su, kako nam kažu, stavljeni u karantenu dok se ne utvrdi ima li među njima sumnjivih.

Je li moguće da test bude lažno pozitivan ili negativan zbog komponenti koje nisu originalne? U Zavodu za javno zdravstvo kažu - postoji lista priznatih brzih testova Europske komisije.

"Da bi došli na listu oni mogu biti 3 posto lažno pozitivni i 10 posto lažno negativni i uvijek ta vjerojatnost postoji. Naravno, što se više odstupa od tog standarda proizvodnje da je ta vjerojatnost veća", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

"Zapravo, moguće je da bude sve u redu i da je to što je stavljao unutra bilo validno i davalo rezultate, a moguće da je stavljao neke proizvode koji ne odgovaraju upotrebi i možda su davali krive rezultate. Mislim da sad nema smisla napamet govoriti", dodala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

U HZJZ-u koji validira testove kažu da su s medicinske strane oni odradili sve što su trebali. Testovi koji su na listi komisije su oni koji imaju zeleno svjetlo. "Europska komisija smatra da ti koji jesu na listi da se ne trebaju provjeravati. No, bez obzira na to, mi u HZJZ provjeravamo kod svih većih nabava koje je provodila Republika Hrvatska", dodala je Pavić Šimetin.

U ljekarničkoj komori nam pojašnjavaju proceduru. "U trenutku kada je proizvod došao na tržište provjeravala se njegova dokumentacija i sami proizvod. Nakon toga, kad proizvod uđe u promet, osim u slučaju nekog problema, vrlo rijetko se proizvod uzrokuje da tako kažem iz prometa i provjerava. Za razliku od lijekova koji se cijelo vrijeme provjeravaju dok imaju rok valjanosti", objasnila je Soldo.

Tvrtka Buryen opovrgnula je navode da o bilo kakvom poslovanju društva koje bi se protivilo pozitivnim propisima i javnom moralu, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 01:03