MILANOVIĆ NA BANIJI

‘Neki dan vozio sam se biciklom od Zagreba do Vojnića i izbliza shvatio koliko je Kordun prazan‘

Predsjednik je bio u Glini na predstavljanju Dugoročne razvojne vizije Banije, dokumenta sastavljenog u organizaciji njegova ureda
Zoran Milanović
 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u srijedu u Glini na predstavljanju Dugoročne razvojne vizije Banije, dokumenta sastavljenog u organizaciji njegova ureda, da se na njemu radilo mjesecima i kako vjeruje da je posao dobro obavljen.

Dokument Dugoročnu razvojnu vizije Banije izradila je radna skupina sastavljena od članova Ekonomskog savjeta predsjednika Republike Hrvatske i vanjskih stručnjaka s područja ekonomije, sociologije, antropologije i urbanog planiranja.

Uz riječi da Banovinu poznaje od prije, kao privatna osoba, te da se neki dan vozio biciklom od Zagreba do Vojnića i da je “izbliza shvatio koliko je Kordun prazan”, kao i Banija, koju je uz to pogodio i potres, Milanović je istaknuo kako je cilj tog cilj dokumenta razvoj te da je on dugoročna razvojna vizija.

Cilj prezentacije, kako je rečeno, jest da se kroz javnu i stručnu raspravu pridonese dugoročnoj, stručnoj i sustavnoj obnovi područja pogođenih potresom, a predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo što su se danas “okupili ljudi kojima je stalo, koji misle i koji su spremni bespoštedno izdvojiti svoje vrijeme da bi se nešto zaista napravilo”.

Na predstavljanju, čiji je samo početak bio otvoren za javnost, osim savjetničkog tima predsjednika Republike, bili su i dužnosnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnici veliki i malih poduzeća, OPG-ova Sisačko-moslavačke županije te predstavnici više nevladinih organizacija i visokoškolskih ustanova.

Gradonačelnik Gline Ivan Janković rekao je za Hinu uoči predstavljanja da će govoriti o problemima obnove te je podupro inicijativu predsjednika Milanovića da se “problemi rješavaju sa svih razina i kroz suradnju svih”.

Problemi su na infrastrukturi, na stambenom fondu i u gospodarstvu te je, istaknuo je, strateško povezivanje presudno za uspjeh.

“U proteklih je šest mjeseci srušeno 29 objekata, danas se konkretno uklanja još nekoliko opasnih objekata, danas također nekoliko njih, s tim da smo ja i moj tim u protekla tri tjedna ishodili dokumentaciju za još 30 objekata, a na kojem rade tvrtke koje smo mobilizirali”, rekao je Janković, ističući kako se ruši i subotom i nedjeljom jer su ti objekti opasnost i za prometnice i za život ljudi.

Darko Baljak, koji na sastanku sudjeluje u ime tvrtke HiPP Croatia, najavio je da će govoriti o demografskoj, socijalnoj i gospodarskoj slici Gline. Direktor te tvrtke upozorio je da je radne snage sve manje, što postaje “strahovito velik problem”, a oni to ne mogu promijeniti, osim ponuditi zanimljiv i dobro plaćen posao.

Po njemu, prometna povezanost na Banovini je slaba, problem je i javni prijevoz na relaciji Petrinja - Glina i dalje, a gledajući općenito infrastrukturu, tu su potrebni pomaci, a ne samo obnova potresom oštećenih objekata. Primjerice, oni plin u tvrtku dovoze cisternama.

U ime OPG-ova Elizabeta Pezo Paliska iz Majskih Poljana rekla je da će razmjere problema predstaviti samo kroz problem vode i struje, da je gotovo nemoguće opstati, a ne i razvijati se u uvjetima u kojima zbog struje ne rade rashladna komora, dubinske pumpe i natapanje.

U Majskim Poljanama vodovoda nije ni bilo, koristili su se bunarima, koji su zbog potresa zamućeni, a osim toga problema, radi se na rekonstrukciji niskonaponske mreže te nema ni struje svakog radnog dana od sedam do 15 sati, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:10