UOČI IZBORA ZA REKTORA

NEKOLIKO STOTINA STUDENATA PROSVJEDOVALO PROTIV AKTUALNE SVEUČILIŠNE UPRAVE U ZAGREBU Podržao ih i niz profesora, akademik Matasović: 'Razočaran sam'

 
Prosvjed 'Sveučilište mora bolje' povodom izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu
 Ronald Gorsic / CROPIX

Na Trgu Republike Hrvatske, ispred sveučilišne zgrade, održan je miran prosvjed nekoliko stotina studenata, okupljenih uoči izbora za rektora protiv aktualne uprave Sveučilišta.

- Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, ono pripada svima nama – poručuju studenti s transparentima poput "Nećemo tužbe, Borasa i družbe", "Autonomija nejednako autokracija".

Prosvjed pogledajte u galeriji fotografija:

Prosvjedom pod nazivom "Sveučilište mora bolje", u organizaciji Sveučilišne platforme, žele poručiti aktualnoj upravi na čelu s rektorom Damirom Borasom da Sveučilište ne pripada njima, već studentima i njihovim profesorima. Studenti nabrajaju afere unazad četiri godine i poručuju: – Ovakvo sveučilište ne širi jednakosti. Ima nas koji nismo spremni šutjeti. Oduprijet ćemo se ovakvom vođenju sveučilišta.

Nakon što su pročitali govor podrške bivšeg rektora Alekse Bjeliša, studenti su odslušali govor akademika Vlatka Silobrčića. Podršku studentima dali su profesori, većina s Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija, a među prosvjednicima je i akademik Ranko Matasović.

- Ovdje sam jer sam razočaran načinom kako je Sveučilište vođeno zadnje četiri godine. Kao profesor nisam vidio da je riješen ikoji problem. Vidim da postoji medijska hajka na rektora i njegove suradnike, no to ne isključuje činjenicu da je njihova uprava mogla učiniti više. U četiri godine nisam vidio apsolutno nikakav pomak – izjavio je Matasović Jutarnjem listu.

Uz akademika Silobrčića, Vilija Matulu, Hrvoja Kraljevića, Slobodana Uzelca, prosvjed su podržali i profesori Pavel Gregorić, Dario Čepo, Marija Brajdić Vuković, Đurđica Čilić Škeljo...

- Zatvaranje Sveučilišta kao javne institucije od javnosti vodi u koruptivnu privatizaciju – izjavio je prof. Slobodan Uzelac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:10