PORUKA IZ PADOVE

Nela Sršen o polemici znanstvenika oko covida: ‘Treba smiriti te sirove strasti‘

Ugledna liječnica ističe kako cjepivo koje dolazi neće odmah riješiti sve probleme s koronavirusom
Nela Sršen
 Denis Jerkovic/Cropix

Talijani su došli do gotovo 1000 umrlih od koronavirusa na dan, srušen je i crni rekord iz 27. ožujka kada je u jednom danu umrlo 919 ljudi. Nešto manje je hospitaliziranih ali ni tamošnje crvene zone i lockdowni nisu dali željene rezultate.

- Brojke su velike, plaćamo posljedice od prije 3 do 4 tjedna, očekujemo efekte zadnjeg restriktivnog djela, zadnjeg dekreta koji je donijela vlada - izjavila je za HRT doktorica Nela Sršen sa Sveučilišne bolnice Padova.

Naglasila je kako je Talijanima vrlo teško nositi se lockdownom, kako je pala ekonomija i kako je cijena koja narod plaća sve veća. No, mjere su nužne i tako će Talijani, kaže naplatiti povratak onima koji će se odlučiti otići na skijanje u Švicarsku, recimo jer će po povratku morati biti u karanteni.

Božić kao poseban izazov

- Meni je nepojmljivo ući u zatvoreni prostor bez maske - rekla je.

Sršen je naglasila da će poseban izazov u Italiji biti Božić. Policijski sat se nastavlja, dapače, bit će još stroži, mise će početi već u 20 sati, zatvorit će se regije a najvjerojatnije i gradovi i sve su te mjere, smatra preko potrebne.

- Neću biti heretik ako kažem da bi se Isus mogao roditi koji sat ranije, Božić se ne mjeri kronometrom, ne mogu svi otići na misu u ponoć, nije heretik onaj koji ide na misu ranije nego onaj koji se buni ne shvaćajući koliko mrtvih ima, koliko boli, siromaštva i očaja je oko nas - poručila je.

Doktorica Sršen smatra da je izuzetno loše to što su znanstvenici u cijelom svijetu podijeljeni oko Covida, cjepiva, mjera. Polemike među znanstvenicima ne pomažu, dižu ručnu moćnicu, kaže.

- Svi imaju pravo, samo treba smiriti te sirove strasti jer ako su i oni u kontradikciji, ljudima je ionako teško, prevelika je nesigurnost i konfuzija u ljudima. Konstantne kritike i prema Stožeru također ne čine dobro nikome - smatra.

Cjepivo neće odmah riješiti problem

Što se tiče cijepljenja, ono počinje u siječnju, neće biti obavezno, vrijeme za ispitivanje je bilo premalo, prebrzo, svi koji će se cijepit će morati potpisati dokument kojim se skida odgovornost proizvođača u slučaju komplikacija nakon cijepljenja. No, cjepivo ionako ne može brzo riješiti problem s Covidom, naglašava Sršen.

- Proći će 6-7 mjeseci i dalje ćemo biti u sličnoj situaciji, važno je da se razvije svijest ljudi, da shvate svrhu i korist cjepiva kao što su trebali shvatiti korist mjera. Da jesu, možda i ne bismo došli do te situacije - zaključila je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:53