OTPORNI NA VIRUSE?

Nema ih na poslu? Nema veze. Ne moraju na bolovanje niti se javiti. Neće dobiti otkaz ni manju plaću

U protekle tri godine od 153 zastupnika, samo je troje bilo na bolovanju. Jesu li otporniji na viruse od običnih građana?
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Nisam otvarao bolovanje zato što sam slomio nogu između dva zasjedanja Sabora, pa nije bilo potrebe. Sjednica je završila 12. prosinca 2009., ozlijedio sam se 15. prosinca, 17. prosinca sam operiran, a već nakon tri dana hodao sam na štakama s kojima sam krajem siječnja došao u Sabor na iduću sjednicu - rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić, jedan od zastupnika koji nije uzeo bolovanje, iako je za to bilo temelja.

Pitao Pravnu službu

Podsjetimo, u protekle tri godine od 153 zastupnika, samo je njih troje bilo na bolovanju. Uz to, još su dvije zastupnice koristile porodiljni dopust. Zastupnici sigurno nisu otporniji na viruse i ozljede od drugih građana. Prije je razlog njihovim rijetkim bolovanjima zakonska nedorečenost. To očito “zbunjuje” i same zastupnike, ali ipak ne dovoljno da bi oni, kao predstavnici zakonodavnog tijela koje donosi zakone, izmijenili propise tako da jasnije reguliraju njihove radne obaveze.

Grubišić priznaje da je prije godinu dana bio u dvojbi treba li uzeti bolovanje, iako je bio nesposoban za rad “samo” pet dana. Ni njemu nije jasno koje su mu obaveze.

- Pitao sam u Pravnoj službi Sabora što da radim, ali dobio sam neodređen odgovor. Očito nije jasno zakonski regulirano. Tada sam odlučio da ako već hodam oko kuće i mogu doći u Sabor, bilo bi pomalo nemoralno da uzimam bolovanje - objasnio je zastupnik HDSSB-a. Da su bolovanja zastupnika “siva zona”, upozorava i Marija Zuber, savjetnica u časopisu Računovodstvo i financije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:53