DVIJE PROSLAVE

Nema jedinstva uoči stote obljetnice Tuđmanova rođenja: ‘Htjeli smo Thompsona na Trgu, nisu dali. I zato smo u Vukovaru‘

Činjenica da su se Stjepan Tuđman - bivši član HDZ-a, a sada simpatizer Domovinskog pokreta - i njegov Inicijalni krug na koncu odlučili za Vukovar izazvala je najviše pažnje

Stjepan Tuđman, Franjo Tuđman, Andrej Plenković

 Cropix

Ususret subotnje proslave stote obljetnice rođenja utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, zaiskrilo je između Tuđanova sina Stjepana i njegove bivše stranke, koju je napustio prije dvije godina nakon što je Andrej Plenković ponovno izabran za predsjednika HDZ-a. Nakon brojnih javnih istupa u kojima je naglašavao kako današnji, Plenkovićev HDZ nema nikakve veze s Tuđanovim HDZ-om, Stjepan Tuđman je s nekoliko suradnika prvog hrvatskog predsjednika, te bivšim, kao i danas aktivnim članovima HDZ-a formirao Inicijalni krug Tuđman 100 s idejom da stota obljetnica rođenja bude nadstranačka, odnosno da središnju proslavu tog jubileja ne organizira "Plenkovićev HDZ".

Dok će vodstvo vladajuće stranke Tuđmanov rođendan u subotu proslaviti u Zagrebu i Velikom Trgovišću, Stjepan Tuđman i njegov Inicijalni krug to će učiniti u Vukovaru - nakon što su im HDZ, Crkva i Možemo!, kako tvrde, sabotirali originalni plan da središnje mjesto proslave bude u glavnog gradu Hrvatske.

- Mi, suvremenici i štovatelji Franje Tuđmana, zajedno s obitelji, okupili smo se i inicirali organizaciju proslave stote obljetnicu. Plan je bio da to bude u Zagrebu. U sabornici se trebala održati svečana akademija, ispred katedrale trebala je biti misa koju bi predvodio sisački biskup Vlado Košić, a na glavnom gradskom trgu koncert na kojemu smo planirali i nastup Marka Perkovića Thompsona. Misu ispred katedrale nismo dobili, a Grad Zagreb, možda uz pomoć dijela HDZ-a, potrudio se spriječiti održavanje koncerta. To što nismo dobili dozvolu da unajmimo sabornicu pokazuje jednu opću duhovnu i političku hipokriziju. Nakon svega, odlučili smo da proslavu obljetnice organiziramo u Vukovaru, jer ipak je Vukovar grad koji najviše reflektira tuđmanizam. Tim više što tamo imamo i gradonačelnika koji je štovatelj Franje Tuđmana - kaže nekadašnji savjetnik prvog predsjednika RH Bosiljko Mišetić.

Iz menadžmenta Marka Perkovića Thompsona danas su kratko poručili kako demantiraju tvrdnju da je bilo kakav koncert u Zagrebu bio dogovoren. "Ne znamo odakle dolaze informacije o nekakvim zabranama Thompsonova koncerta. Ništa od toga nije istina", kažu.

Činjenica da su se Stjepan Tuđman - bivši član HDZ-a, a sada simpatizer Domovinskog pokreta - i njegov Inicijalni krug na koncu odlučili za Vukovar izazvala je najviše pažnje zato što je na čelu tog grada Ivan Penava, bivši član HDZ-a, a sada predsjednik Domovinskog pokreta. Neki to tumače kao "dokaz" da je sin utemeljitelja HDZ-a odlučlio održati antihadezeovsku manifestaciju.

- Na zamolbu Stjepana Tuđmana pristao sam sudjelovati u realizaciji ideje da se ta velika obljetnica treba obilježiti na primjeren način. Pošto Franjo Tuđman okuplja hrvatski narod, ideja je bila da središnje mjesto bude Zagreb i da ta manifestacija bude otvorena za sve građane, za cijeli narod i da okupi razne političke opcije. Nažalost, ta je priča od strane HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića naišla na opstrukciju. Žao mi je što govorimo o različitim proslavama i kontekstima. Svim utemeljiteljima HDZ-a i suradnicima Franje Tuđmana koji su okupljeni u Inicijalni krug to daje za pravo kada kažu da HDZ već dugo nije taj koji okuplja i da nije HDZ koji su oni stvarali. Oni su stava kao i ja - da Plenković nema veze s Franjom Tuđmanom i da politika koju vodi nije Tuđmanova - kaže Penava.

"Nema tu nikakvih podjela, HDZ je velik i jedinstven", rekao je šef stranke Andrej Plenković komentiravši proslavu 100. godišnjice rođenja Franje Tuđmana. Neki članovi HDZ-a za proslavu obljetnice u Vukovaru kažu kako je politikantski potez DP-a.

- Dobro je da se Tuđman vrednuje i bilo bi lijepo da se u svakom gradu napravi proslava, ali ovo što radi šef Domovinskog pokreta Ivan Penava je politikanstvo. Penava pokušava ušićariti neke političke bodove napadajući HDZ i Plenkovića pa i preko organiziranja Tuđmanove obljetnice u Vukovaru - kaže sugovornik iz HDZ-a. Drugi dodaje kako je kod nas postalo uobičajeno imati više proslava nekog događaja.

- Pa, mi stalno imamo neka paralelna obilježavanja, od Dana državnosti, Oluje, sada obljetnice Tuđmana. Takvi smo - kaže.

HDZ-ovci će obilježavanje 100. obljetnice u subotu u 8.30 započeti polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću, a izaslanstvo stranke položit će vijenac i na njegovom grobu na Mirogoju. Nakon toga će u HAZU-u biti održan znanstveno-stručni skup, a središnja svečanost bit će održana u 19 sati u Lisinskom, gdje se, prema informacijama iz stranke, očekuje se oko 2000 HDZ-ovaca.

Istog dana, u organizaciji kruga "Tuđman 100", u Vukovaru će biti održana misa, svečana akademija, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Tuđmanove spomen-biste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:28