NOVO PRAVILO

Nema kontrolnog brisa, prvi negativni rezultat dovoljan

Krunoslav Capak
 Goran Mehkek / CROPIX

Gledajući zemlje u susjedstvu, čiji su zdravstveni sustavi kolabrirali zbog velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, jasno je da se svi pozitivni na Covid-19 ne primaju na bolničko liječenje. I u Hrvatskoj broj oboljelih raste te smo trenutačno na 382 pozitivna slučaja.

Više su puta epidemiolozi i liječnici rekli kako 80 posto slučajeva ima vrlo blag oblik bolesti s jedva vidljivim simptomima, stoga se zdravstveni sustavi čuvaju za one kojima je potrebna liječnička skrb. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, kaže kako imamo dovoljno kapaciteta te da se osiguravaju dodatna mjesta za osobe koje imaju blage simptome.

Unatoč tome, dio ljudi već se liječi, a i liječit će ih se još u vlastitim domovima. Govorimo o bolesnicima kojima nije potreban fizički nadzor liječnika. Oni moraju biti u vlastitom domu, potpuno izolirani i ni u kojem slučaju ne smiju napuštati prostor u kojem borave, ističe Capak.

No, to što se liječe doma, navodi Capak, ne znači da nisu u stalnom kontaktu s nadležnim liječnikom. Svakodnevno, pa i više puta, provjerava se njihovo stanje, odnosno je li bolest pod kontrolom ili dolazi do pogoršanja. Zasad nismo imali slučaj da je netko od oboljelih s kućnog liječenja hitno hospitaliziran.

- Što se tiče pravila, ona su ista za bolničke i izvanbolničke pacijente i kraj bolesti se potvrđuje na potpuno isti način - tvrdi Capak. Naravno, ako netko primijeti komplikacije u vidu otežanog disanja ili nekih drugih znakova pogoršanja, bit će hospitaliziran.

- Liječnik je taj koji procjenjuje kada bi pacijent trebao biti zdrav. On tada nalaže da se napravi kontrolni bris koji znači da je osoba ozdravila - napominje Capak.

Poznato je kako je dosadašnja procedura bila da se kod pacijenta za kojeg liječnik utvrdi da bi mogao biti zdrav rade kontrolni brisevi. Naime, u razmaku od 48 sati radila su se dva brisa i onaj drugi uzastopni negativan nalaz značio je ozdravljenje.

Kako doznajemo, to više neće biti tako, nego će se raditi jedan bris, i to zbog štednje resursa, ali i zato što je struka zaključila kako nema potrebe raditi dva brisa jer ionako svi nakon prestanka bolesti u izolaciji ostaju još dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01