PROBLEM OBAVJEŠTAJNOG SUSTAVA

NEMA KRAJA REAKCIJAMA NA KOLINDIN ISTUP O SOA-i, OSTOJIĆ: Ona želi sanirati štetu JOSIPOVIĆ: Njezina teza da smo ja i Milanović odgovorni je fake news

Ivo Josipović i Ranko Ostojić (arhivska fotografija)
 Damir Krajač / CROPIX

Povodom nejasnih izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome da se bavi korupcijom u SOA-i i drugim službama i apelirajući na potrebu pomlađivanja kadra koji nije korumpiran, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražio je o tome očitovanje od Vlade, Državnog odvjetništva, SOA-e i VSOA-e.

Ostojića smo pitali je li tema korupcije bila na sjednici saborskog Odbora, kako je doživio izjavu predsjednice - odnosi li se ona doista na slučaj Darka Grdića i Ognjena Preosta, na sadašnje ili prošlo vrijeme. Za Jutarnji list Ostojić je samo kratko komentirao: "Ma predsjednica pokušava sanirati štetu", ali nije želio konkretizirati na što točno misli. Ostojić je za danas najavio press konferenciju na splitskim Bačvicama na kojoj će komentirati cijeli slučaj.

Predsjednica je dan nakon sučeljavanja prozvala imenom i prezimenom Zorana Milanovića i Ivu Josipovića kao glavne krivce od kojih je naslijedila sigurnosno-obavještajni sustav "opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske". To je revoltiralo Ivu Josipovića:

“To je čisti fake news. Teza da je korupcija u sigurnosno-obavještajnim službama 'naša' je obična laž. Molim Kolindu da navede barem jednu osobu koju je u svojem mandatu razriješila dužnosti zbog korupcije i kriminala. Nema takve! Predsjednica se pokušava kititi tuđim perjem - upravo je obrnuto; ako je netko pridonio da se kazni korupcija onda smo to ja koji sam nekima oduzeo i čin i odličja kao i Vlada Zorana Milanovića”, rezolutno je komentirao bivši predsjednik Ivo Josipović i procijenio da se predsjednica naprosto zaletjela “bezočnom manipulacijom” pokušavajući neutralizirati loš dojam iz Osijeka i biračima prodati borbu protiv korupcije.

“A onda ju je jutro poslije sučeljavanja valjda netko nastojao spasiti prisjećajući se kaznenog djela koja namjerno ne želim spominjati”, kazao je Josipović i podsjetio kako je u slučaju Grdića i Preosta kojeg je predsjednica izvukla na svjetlo dana upravo on bio taj koji je prozvane razriješio dužnosti, ali o detaljima ne želi govoriti jer proces još traje. “Sve smo učinili da se uz postojanje sumnji utvrdi konkretna odgovornost.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:33