NAKON TABLETA ZA UČENIKE

NEMA KURIKULARNE REFORME NATAŠTE Ministrica Divjak povukla milijune iz EU fondova za catering: Stižu teletina, škampi i dimljeni losos za radne grupe

 
 CROPIX, Profimedia

Nakon tableta za profesore i učenike iz fondova EU, stiglo je vrijeme i za osvježenje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, doznaje Jutarnji, ovih je dana raspisalo novi javni natječaj u sklopu projekta kurikularne reforme čiji će budžet većinom podmiriti novcem iz Europskog socijalnog fonda, ali ovoga puta nije riječ o opremi.

Novcem iz fondova EU, i to s čak pet milijuna kuna s PDV-om, financirat će se usluge cateringa za dva puta po 32 tisuće sudionika skupova stručnih usavršavanja, ali i za članove stručnih radnih skupina, kao i ostalih dionika projekta.

Ovi drugi pritom će proći nešto bolje od sudionika stručnih skupova: za njih će novcem iz fondova EU tijekom sastanaka biti osiguran catering na razini jelovnika od minimalno četiri slijeda prosječne cijene 225 kuna s porezom na dodanu vrijednost po osobi, a od naručitelja se očekuje da osigura izbor između dva mesna, jednog vegetarijanskog i jednog veganskog menija, kao i raznovrsne kombinacije namirnica.

Specifikacije

Sudeći prema specifikacijama iz natječaja, za predjelo se očekuje pršut u kombinaciji s dinjom, izbor sireva s orašastim plodovima, buđola, ali i različite tople kombinacije kao što su tjestenina s tunom ili lososom, rižota, lazanje ili zagorski štrukli.

Mesni meniji u ponudi bi obavezno trebali imati teletinu, pašticadu, svinjeće medaljone i perad, a jela od ribe svakako trebaju uključivati kozice i škampe, brancin, oradu ili bakalar.

Veganski i vegetarijanski meni uključuje mnogo povrća te nadomjestaka za meso, a kad su u pitanju slastice, sudionici će moći birati između švarcvaldice, panna cotte, kremšnita, kao i različitih vrsti štrudla. S obzirom na prosječnu cijenu od 225 kuna po osobi s PDV-om, izvjesno je kako se neće štedjeti jer je riječ o cijeni za koju je moguće objedovati i u nekom od finijih zagrebačkih restorana, no ovaj privilegij, poručuju iz ministarstva, bit će osiguran tek za 2400 sudionika koji će na projektnim aktivnostima sudjelovati cijeli dan, odnosno osam ili više sati.

U tu svrhu, pojasnili su, tako će biti potrošeno sve zajedno 540 tisuća kuna s PDV-om, a ostatak novca bit će potrošen na osiguravanje dva puta po 64 tisuće toplih napitaka i “manjih obroka”.

Ovo drugo iz fondova EU bit će plaćeno iznosom od 4,5 milijuna kuna, što znači da će obično “osvježenje” - dakle topli napitak i pecivo - po sudioniku događanja koštati čak 70 kuna.

Visoka kvaliteta

“U sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme, faza u 2020. godini, planirano je nekoliko projektnih aktivnosti koje uključuju edukaciju i realizaciju projekta, a čija sredstva su osigurana proračunom projekta. Navedene obrazovne aktivnosti i pružanje podrške obavezan su dio projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda te se aktivnosti nabave opreme za škole ne mogu provesti bez planiranja i provedbi ‘soft’ mjera koje ovdje navodimo. Sudionici edukacija su odgojno-obrazovni djelatnici odnosno učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji iz svih osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje”, poručuju iz Ministarstva, uz napomenu da sudionici stručnih skupova i edukacija za aktivnosti neće primati dnevnice.

Aktivnosti skupova stručnih usavršavanja za učitelje pritom će se događati u dva ciklusa tijekom 2020. godine, a sve zajedno predviđeno je 900 skupova po ciklusu, i to u trajanju od četiri sata po usavršavanju.

Kako je vidljivo iz dokumentacije koja je objavljena na stranicama Narodnih novina, Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisalo je da usluga cateringa uključuje i minimalno jednog konobara na 20 gostiju, kao i obvezu pružanja usluge “na visokoj razini kvalitete, poštujući dobre ugostiteljske običaje i pozitivne prakse RH”.

Što je na meniju: Četiri slijeda za cijenu od 225 kuna

PREDJELO: pršut u kombinaciji s dinjom, izbor sireva s orašastim plodovima, buđola, ali i različite tople kombinacije kao što su tjestenina s tunom ili lososom, rižota, lazanje ili zagorski štrukli

MESNI MENIJI: obavezno bi trebali imati teletinu, pašticadu, svinjeće medaljone i perad, a jela od ribe svakako trebaju uključivati kozice i škampe, brancin, oradu ili bakalar

VEGANSKI I VEGETARIJANSKI MENIJI: mnogo povrća te nadomjestaka za meso

SLASTICE: švarcvaldice, panna cotte, kremšnite i različite vrste štrudli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 04:10