RASPRAVA O MINISTRU

NEMA KVORUMA NA ODBORU ZA KULTURU Hasanbegović: 'Ovo je presedan'

 Tomislav Krišto/EPH

Nedostatak kvoruma, odnosno nedolazak zastupnika saborske većine, spriječio je u ponedjeljak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da u 'službenoj formi' od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije i nakon toga donese određeni zaključak.

Preostaje nam samo sazvati novu sjednicu, bilo samog Odbora ili zajedničku sa Odborom za medije, zaključila je predsjednica Odbora za znanost Gordana Rusak.

Ministar Zlatko Hasanbegović došao je na Odbor i izrazio žaljenje što se ne može raspravljati o problemu, "formalno ili neformalno".

Spreman sam se uvijek odazvati, iako je ovo presedan u dosadašnjoj parlamentranoj praksi, rekao je ministar, poručivši da Hrvatski sabor ima pravo "uvijek i o svemu" dobiti obavijesti "o radu izvršne vlasti".

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije ukinuo sukladno zakonu te najavio da će uskoro iznijeti načela kulturne politike iz kojih će biti jasno da više nema potrebe za takvim povjerenstvom.

Hasanbegović: Povjerenstvo više nema svoju svrhu

"Povjerenstvo je utemeljeno u sklopu takozvane medijske politike ministarstva. U radu i oko rada Povjerenstva postojale su brojne kontroverze, od nejasnih mjerila za dodjelu novčane potpore, navoda o sukobu interesa, no to nije ključno. Ključno je da je Povjerenstvo donijelo odluku za 2015., sada ulazimo u novu proračunsku godinu, ubrzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike iz kojih će dodatno biti jasno da više neće biti potrebe za ovim povjerenstvom", rekao je Hasanbegović novinarima u Saboru.

Odbio je tvrdnje da je povjerenstvo razriješeno kako bi se imenovalo neke druge članove, "i to njihove ideološke antipode". "To nema veze s istinom", poručio je ministar i ponovio kako Povjerenstvo "više nema svoju svrhu i neće biti potrebno".

Hasanbegović je novinarima podijelio podatke o sredstvima dodijeljenim po odlukama Povjerenstva te ocijenio da "svatko pametan i površno upućen u tu problematiku može izvući svoje zaključke".

Na pitanje znači li to da država više neće financirati neprofitne medije, odgovorio je kako novinari iz rečenoga mogu sami zaključiti.

Hasanbegović je kazao kako mu je žao što za ponedjeljak zakazana sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu nije održana zbog nedostatka kvoruma, no kazao je kako o tome nije razgovarao sa zastupnicima parlamentarne većine, jer zastupnici rade svoj, a ministri svoj posao.

"Bez obzira na povod i bez obzira što je riječ o presedanu, jer ni jedan ministar nije pred saborskim odborima odgovara za odluku koja nije u djelokrugu Sabora, svaki puta ću se odazvati na poziv i odgovarati na pitanja saborskih zastupnika", poručio je Hasanbegović.

Dio neprofitnih medija traži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića "zbog grubog nasrtaja na medijske slobode".

"Zbog negiranja temelja Ustava RH, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića", stoji u pismu.

Iz Mreže emancipacije E-net ističu kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prošlog tjedna "bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak".

"U javnosti se", dodaju, "usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju 'uhljebe' i 'dokoličarski kulturni agitprop' koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine".

U priopćenju navode kako je "ministar Zlatko Hasanbegović za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije". "Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim, broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske", pišu neprofitni mediji okupljeni u Mrežu emancipacije E-net.

U pismu premijeru navode i da "ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju" te mu poručuju kako neće pristati na Hasanbegovićeve "postupke, prijetnje i omalovažavanja" te da će se "svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode".

"Neovisno novinarstvo čuvar je demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države", proučuju premijeru u pismu iz Mreže emancipacije E-net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00