IZA KULISA

NEMA MIRA NI U SDP-u Bernardićevci žele izazvati Milanovića da napravi prvi korak, a pojavila se i ideja o sasvim novom kandidatu za predsjednika RH

Davor Bernardić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako Zoran Milanović stvarno želi postati predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije, u tom slučaju mora javno istupiti i zatražiti podršku SDP-a. Usto, očekujemo i da iznese program i ekipu s kojom namjerava ući u kampanju za predsjednika Republike.

Nema šanse da SDP moli Milanovića da uđe u kampanju, iako to kroz medije zagovaraju neki njegovi nekadašnji suradnici, međutim, to je nešto na što stranka neće pristati, glasi informacija koju su u proteklim danima potvrdila trojica članova Predsjedništva SDP-a, koje je u četvrtak raspravljalo i o nadolazećim izborima za predsjednika Republike.

Gremij socijaldemokrata nije donio nikakvu definitivnu odluku, nego se ispipavao teren. Razlozi su jasni: nakon vrlo solidnog rezultata na izborima za Europski parlament, u SDP-u vlada neformalni konsenzus kako ne treba otvarati pitanja koja će ponovno izazvati svađe, a osim toga, Zoran Milanović ionako još uvijek nije rekao kako ulazi u predsjedničku utrku.

Zato su Davor Bernardić i članovi Predsjedništva odlučili čekati njegov izlazak u javnost, a možda i Ive Josipovića ili Tonina Picule, koji se također ne izjašnjavaju.

U međuvremenu se pojavio još jedan prijedlog, čiji je autor Davorko Vidović.

Na spomenutoj sjednici Predsjedništva SDP-a, koja je održana u četvrtak, Vidović je predstavio elaborat u kojem se založio da budućeg predsjedničkog kandidata izaberu birači lijevo-liberalne scene, kao što je običaj u Francuskoj ili SAD-u. Iznio je tezu kako nitko od potencijalnog SDP-ovog trojca, Milanović-Josipović-Picula, ne može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, zbog čega treba pronaći uglednu nestranačku osobu lijevo-demokratske provenijencije, i onda je maksimalno podržati.

Vidovićev prijedlog je unutar Socijaldemokratske partije otvorio pitanja ne stoji li aktualni šef SDP-a u pozadini istupa na sjednici Predsjedništva. Iako nemaju vlastitog kandidata, Bernardićevci žele izazvati Milanovića da napravi prvi korak, i zatraži podršku od stranke koju je vodio devet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:30