ŽELJKO SABO

‘Nema ništa logičnije od suradnje Penave i mene, shvatili smo koji nas problemi koče‘

Imamo programsku suradnju u kojoj su prioritet demografske mjere i mjere za mlade, kaže predsjednik Gradskog vijeća Vukovara
Željko Sabo
 Emica Elvedji/CROPIX

Prije sedam godina Ivan Penava preuzeo je dužnost gradonačelnika Vukovara pobijedivši na prijevremenim izborima tadašnjeg čelnog čovjeka grada Željka Sabu. Pobjeda HDZ-ova nad SDP-ovim kandidatom u najvećoj je mjeri bila epilog histerije koja je tih godina tresla Vukovar zbog uvođenja ćiriličnog pisma u javnu upotrebu, kad je HDZ indirektno koordinirao prosvjedima branitelja protiv primjene zakona koju je forsirala tadašnja SDP-ova Vlada.

Penava i Sabo bili su na suprotstavljenim, gotovo zaraćenim stranama, a danas su zajedno. Disidenti iz svojih stranaka danas sa svojim nezavisnim listama kroje sudbinu Vukovara. Penava kao gradonačelnik, a Sabo kao njegov najnoviji partner i predsjednik u srijedu konstituiranog Gradskog vijeća, u kojem je upravo bivši gradonačelnik donio većinu sadašnjem. Sa Sabom smo razgovarali o ovom velikom obratu.

Što vas je spojilo s ljutim suparnikom?

- Vukovarska priča.

Može li malo konkretnije?

- Shvatili smo koji su problemi koji koče sve procese kvalitetnijeg razvoja Vukovara, a to je pod broj jedan podijeljenost i razdvojenost djece u vrtićima i školama.

To nije ništa novo. U konačnici, i Penava je bio dio stranke i politike koju ste vi optuživali da joj zajedno sa SDSS-om odgovara takva podjela. Što se sad promijenilo?

- Bio sam 2009. na tragu da to promijenim, ali su HDZ i SDSS bili protiv i spriječili su dogovore koji su išli u dobrom smjeru. Koliko još godina trebamo čekati da Maja i Jovana idu zajedno u vrtić? Gospodin Penava je bio što je bio. Što je i tko bio prošle i pretprošle godine, danas je nebitno. Danas je važno da smo mi u Vukovaru suglasni i složni. Ovdje nema onoga tko se ne zgraža nad situacijom da su nam djeca razdvojena. Idemo pokušati učiniti nešto na korist građana Vukovara.

Je li to jedino u čemu ste se složili?

- Imamo programsku suradnju u kojoj su prioritet demografske mjere i mjere za mlade. Zadovoljan sam što je gradonačelnik pronašao partnera u meni kao osobi, a ja ću mu u interesu građana pružati maksimalnu podršku.

Koja je konkretna demografska mjera koja će biti provedena?

- Besplatan prijevoz učenika i studenata koji idu u škole i na fakultete i u Osječko-baranjsku županiju. To bi se uvelo 1. rujna.

Kakva će biti ta suradnja s obzirom na vaše prijašnje sukobe? Kako danas gledate na Penavinu ulogu u prosvjedima protiv ćirlice, u vašem odlasku s vlasti...?

- Nikad nisam nikoga vrijeđao.

Ali bili ste žestoki suparnici i niste se štedjeli!

- Zar to nije lijepo? Barem znaš tko ti je tko. Bolje je imati iskrenog suparnika, nego licemjernog i lažnog prijatelja, kakvih sam ja mnogo imao.

U koju biste kategoriju sad svrstali Penavu?

- Mi smo suradnici, a ja ću sve svoje znanje i htijenje dati za ovu suradnju. Ovo su bili moji posljednji izbori na kojima sam se kandidirao za gradonačelnika i, poštujući izbor velike većine građana Vukovara, prihvatio sam tu suradnju otvorena srca. Osim toga, ja nisam sam. U utorak smo imali sastanak odbora koji čini 27 osoba, analizirali smo sve opcije i donijeli jednoglasnu odluku o suradnji s Penavinom nezavisnom listom i HKS-om. Imali smo dvije opcije: raspuštanje Gradskog vijeća i nove izbore, što bi bio dodatni trošak za grad, a ja znam što to znači - usporavanje projekata - i suradnju. Odlučili smo da ne želimo nove izbore, nego programsku suradnju.

Jesu li vaši novi suradnici danas drugačiji ljudi nego što su bili kad ste ih optuživali i prozivali za unošenje nemira u Vukovar, tjeranje poduzetnika i ulagača?

- Vi sad personalizirate moje riječi, a ja sam govorio samo da imamo nemir i da to tjera gospodarstvenike. Nisam imenovao te ljude...

Pa, dobro, znalo se da govorite o HDZ-u i Penavi?

- Zašto mislite da nisam govorio o ljudima iz SDSS-a i općenito ljudima iz HDZ-a?

Penava je bio u HDZ-u. Zar to ne znači da ste mislili i na njega?

- Reći ću ovako. Ovo je dobar primjer kako zbog općeg interesa osobni osjećaji koje netko ima prevladaju u interesu zajednice. Neka svakom političaru, posebno na lokalnoj razini, osobni osjećaji ne budu prepreka za boljitak lokalne sredine. Što je logičnije od toga da partneri budu dvije nezavisne liste na čelu s ljudima koji su bili u sukobu sa svojim prethodnim političkim opcijama? Mi imamo vukovarsku priču i u tome ćemo ustrajati.

Jeste li se ovaj put rukovali s Penavom, što ste 2014. odbili?

- Jesam, i to tri puta. Prvi put za 2014., drugi put za pobjedu na ovim izborima i treći put kao čestitka meni na izboru za predsjednika Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:55