TRAJE ISTRAGA U BIH

Nema optužnica, a ni tjeralica. Republika Srpska ne može uhititi hrvatske generale!

Optužnice nisu niti pripremljene tako nisu niti mogle biti podignute, priopćilo je Tužiteljstvo BiH

Hrvatski generali ipak bezbrižno mogu otići u Bosnu i Hercegovinu jer je navode o njihovom uhićenju ako prijeđu granicu demantiralo tamošnje Tužiteljstva.

Još je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović spomenula kako se bez podizanja optužnice ne može nikoga uhititi ili raspisati tjeralica .

No, Hećimović je rekla da Tužiteljstvo BiH provodi istragu po kaznenim prijavama Tužiteljstva Republike Srpske za skupinu bivših visokopozicioniranih časnika HV-a i HVO-a , pod radnim nazivom “Mrkonjić Grad“, za zločine koji su se dogodili na tom području tijekom operacije Maestral, no o imenima osoba koje su predmet istrage nije željela govoriti. Taj je predmet najprije iz RS bio upućen haaškom tužiteljstvu, no Haag ga je vratio bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Kako optužnice nisu niti pripremljene tako nisu niti mogle biti podignute. Stoga generali, među kojima su Rojs, Filipović, Ademi, Krstičević i viši časnici Hrvatskog vijeća obrane mogu odahnuti i ne brinuti zbog želja koje dolaze iz Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:25