MINISTAR FUCHS

‘Nema plana da sve škole prijeđu na online nastavu. Zaključili smo da to nije dobar pristup‘

Prelazak na online nastavu imao bi pedagoške, psihološke, ako hoćete i gospodarske posljedice, smatra ministar Fuchs
 Robert Fajt/Cropix

- Ne postoje planovi kako škole mogu funkcionirati. Trenutno nema plana da sve škole prijeđu na online nastavu. Zaključili smo da to nije dobar pristup. Generalno gledano, srž našeg pristupa ovakvom modelu bez zatvaranja škola jest da je nastava s licem u lice nešto nezamjenjivo. Prelazak na online nastavu imao bi pedagoške, psihološke, ako hoćete i gospodarske posljedice. Pitanje je bi li se pokazao i adekvatan epidemiološki učinak. Kad zatvorite škole, učenici nemaju potrebu biti u samoizolaciji, oni mogu biti bilo gdje, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, gostujući večeras na RTL-u.

Fuchs kaže kako nitko ne može garantirati da se škole neće kolektivno zatvoriti u nepovoljnom epidemiološkom trenutku, no učinit će se sve da djeca idu u školu, što je i današnji zaključak sastanka kojega je vodio sa zdravstvenim stručnjacima.

Na pitanje postoji li brojka na koju će se „paliti alarm“, Fuchs je odgovorio kako je alarm kontinuirano upaljen.

- Vodimo razgovore sa stožerima, epidemiolozi su preopterećeni i, poznato je, teško prate kontakte. Ne možete ići na varijantu, koju su neki predložili, prijeći ćemo na online nastavu ako imamo više od 50 zaraženih. To je bespredmetno, rekao je komentirajući ideju jedne županije.

Ocijenio je kako ne vidi razloga za kritike, jer se radi u kontinuitetu, pa i na pripremi online nastave.

- Puno puta sam pohvalio škole kada je bio lock down. Ljudi rade i do dva tjedna unaprijed za pripremu online nastave. Tableti su podijeljeni, dio ih se još dijeli, a i nabava je, koliko znam, u tijeku, rekao je ministar, uz pohvalu načinu na koji se čitav sustav snašao prilikom proljetnog zatvaranja škola i online nastave.

- Bili smo pioniri u Europi. Sada dosta zemalja prelazi na online nastavu, kakvu smo mi imali. Masu toga su primijenili od nas u svojim preporukama. Neću reći da smo bili genijalni, ali napravili smo dobar pristup koji očito drži vodu, smatra Fuchs.

Na pitanje o nedostatku 940 školskih čistačica, o čemu sutrašnjem izdanju piše Jutarnji list, odgovorio je kako svakim danom Ministarstvo dodatno odobrava suglasnosti za njihovo zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:16