TOPLINSKI VAL

NEMA PREDAHA Vruće će biti sutra, prekosutra, u četvrtak, petak i za vikend. U četvrtak možda padne malo kiše

 Cropix

Nesnosne vrućine koje su ovih dana harale Hrvatskom nastavit će se i u ostatku tjedna. Toplinski val držat će temperature iznad 30 Celzijevih stupnjeva dok je manje osvježenje na vidiku tek u petak.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, ponedjeljak će biti pretežno sunčan i vruć, a na Jadranu i vrlo vruć.

U unutrašnjosti zemlje poslijepodne je moguć mjestimičan jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina koji bi trebali donijeti barem kratko osvježenje.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu zapadni i sjeverozapadni.

Navečer se na sjevernom dijelu obale očekuje bura.

Za razliku prijašnjih dana, najviša dnevna temperatura u kontinentalnom dijelu Hrvatske neće prelaziti 35 Celzijevih stupnjeva, što nije slučaj na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije gdje će se živa u termometru popeti i do 39 'Celzijevaca'.

Međutim, unatoč blagom padu temperature, toplinski val i dalje ostaje nad našom zemljom. Unatoč najavama kako će ponedjeljak i utorak biti nešto blaži, već sutra se očekuju temperature oko 40 stupnjeva.

Važno je naglasiti kako dugotrajni toplinski val može vrlo nepovoljno djelovati na ljude, osobito na kronične bolesnike.

Slična će situacija biti i s UV indeksom koji će se nalaziti u kategoriji 'vrlo visokog' stoga se preporučuje ne izlaziti na sunce u vrhuncu dana. Ukoliko je to prijeko potrebno, zaštitite se na odgovarajući način.

Koncentracija peluda trava i korova u cijeloj zemlji bit će umjerena, a drveća niska.

U kontinentalnom dijelu zemlje pojavila su se prva peludna zrnca visoko alergene peludi ambrozije te i tu DHMZ poziva na pojačani oprez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:27