PEĐA GRBIN

‘Nema razloga za opoziv predsjednika. Da li bismo ga podržali na izborima? Bjanko podrške nema‘

On ima ovlasti koje proizlaze iz Ustava, uvjeren sam da će se u okviru toga ponašati - kaže šef SDP-a o Milanoviću
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin u intervjuu za N1 je između ostalog rekao da će već na prvoj sjednici Predsjedništva razgovarati o slučaju Željka Sabe za kojeg je već rekao da je "teret stranci".

SDP-u ne treba isključivanje, nego privlačenje novih ljudi, na tome ću raditi u svom mandatu, istaknuo je Peđa Grbin na početku razgovora. Smatra da se nesuglasice u stranci mogu riješiti.

- Prvi put sam se sa sukobima susreo 1999. i nakon više od 20 godina toga u stranci, dosta mi je. Glavni način kako to riješiti je razgovor i dijalog. Toga u SDP-u fali, a ja imam strpljenja i namjeravam razgovarati sa svima s kojim bude potrebno - kazao je.

Dodaje da planira i neke kadrovske promjene.

- Što se tiče Kluba zastupnika, normalno da je predsjednik stranke bude na čelu Kluba dok je u opoziciji. Što se tiče ostalih dužnosti u Klubu, nekih promjena će biti, ali prvo ću ih priopćiti kolegicama i kolegama. Dosta je toga da se stvari saznaju iz medija, to moramo promijeniti u SDP-u - kazao je Grbin.

Istaknuo je da je zadovoljan aktivnošću SDP-ovih saborskih zastupnika zadnja dva mjeseca, a komentirajući položaj Davora Bernardića, rekao je da je on izabrani zastupnik te da, ako namjerava raditi i redovno dolaziti, ne vidi problem u tome.

Sa Željkom Sabom ipak je druga priča.

- Činjenica je da je Željko Sabo pravomoćno osuđen za jedno kazneno djelo, a vodi se postupak za drugo. Ako se želimo boriti protiv korupcije, onda moramo početi prvo od vlastitih redova. Na prvoj sjednici Predsjedništva ćemo već razgovarati o tome i vidjeti kako to riješiti. Kad donesemo odluku, obavijestit ćemo javnost - kazao je.

Grbin je komentirao i izjave predsjednika države Zorana Milanovića rekavši da ne vidi razloga za njegovo odstupanje.

- On ima ovlasti koje proizlaze iz Ustava, uvjeren sam da će se u okviru toga ponašati. Ne vidim kako bih ja ili netko imao problema s njim zbog toga. Nisam dosad vidio nijedan suvisao prijedlog niti da se dogodilo nešto što bi dovelo do opoziva predsjednika. Znamo koji su razlozi za opoziv prema Ustavu, ne vidim da se ijedan dogodio - kazao je za N1.

Na pitanje jesu li se čuli i je li mu Milanović čestitao na pobjedi, rekao je: "Ne iznosim privatnu komunikaciju s drugim osobama pa neću ni sad."

Na pitanje RTL-a, da su izbori uskoro, bi li podržali Milanovića, Grbin je kazao da bi prvo na tijelima razgovarali, vidjeli tko bio mogao biti najbolji i onda ga podržali.

- Bjanka podrške nema - kazao je.

Na pitanje jesu li sada okončani sukobi u SDP-u, Grbin kaže:

- Gotovo 22 godine sam član SDP-a. Od toga, za sukobe znam barem 21. Meni je toga dosta. Te sukobe ne želim. To su bile uvelike personalni sukobi. Nama treba sukob mišljenja. SDP je postao stranka lišena sadržaja, to želim promijeniti. Ja kritike želim i očekujem. Jedino s kritikama možeš promijeniti stav ako ideš ukrivo - kazao je Grbin za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:58